Categoria: Seguretat alimentària

Aclariments sobre el nou Reglament per a nous aliments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió Europea va acordar el 16 de novembre de 2015 d'aprovar el nou Reglament sobre nous aliments. Així doncs, el Parlament Europeu i el Consell hauran d'efectuar la seva adopció formal.

Aquest Reglament, que s'ha revisat i actualitzat, en funció de l'avanç científic i tecnològic que s'està produïnt, té com a objectiu millorar les condicions comercials de les empreses, quant a celeritat en la comercialització de nous i innovadors aliments en la Unió Europea (UE), i oferir una major oferta alimentària, tot mantenint el nivell de seguretat.

Es poden considerar nous aliments, els de nou desenvolupament o els produïts mitjançant tecnologies i procediments de producció innovadores. També es poden considerar nous aliments, els que es consumeixen de manera tradicional fora de la UE.

La UE compta en l'actualitat, amb uns noranta aliments innovadors autoritzats. Actualment els estats membres estan avaluant diverses sol·licituds. Una vegada realitzada l'autorització per comercialitzar el producte alimentari en la UE, la seva venda inclou a tots els seus estats membres. No obstant això, es pot suspendre la seva comercialització en cas que existeixi perill per a la salut.

Els canvis més importants que s'han introduït en aquest Reglament són:

  • Millora en l'eficiència del procediment d'autorització.
  • Comercialització més ràpida d'aquesta tipologia d'aliments.
  • Eliminació de barreres comercials no necessàries.
  • Augment del nivell de seguretat alimentària.
  • Creació d'un sistema d'autorització centralitzat.
  • Avaluació científica dels riscos per part de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).
  • Introducció d'un procediment més indicat d'avaluació dels nous aliments dins de la UE.
  • Inclusió de disposicions sobre la protecció de dades.

Es mantenen els requisits d'etiquetatje general, d'acord amb el Reglament (CE) núm. 1169/201. També es poden aplicar requisits específics addicionals sobre etiquetes.

Pel que fa a l'ocupació de nanomaterials artificials en els aliments, es dictamina el requeriment d'una autorització com a nou aliment abans d'utilitzar-se en productes alimentaris.

Respecte als insectes i les seves diferents parts (ales, potes, etc.), estan inclosos en la UE com a nous aliments, pel fet que els seus ingredients alimentaris provenen d'animals.

L'entrada en vigor d'aquesta  normativa es preveu per a finals de 2017.

[Font: Comisió Europea. 16/11/2015]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*11/11/2015 - Aprovació del projecte de Reglament de Nous Aliments.