Categoria: Seguretat alimentària

Suspensió cautelar d'activitat de dos magatzems d'aliments a Inca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La setmana passada, inspectors del Servei de Seguretat Alimentària de la Conselleria de Salut i agents de la Policia Judicial d'Inca van ordenar la suspensió cautelar d'activitat de dos magatzems d'aliments situats a Inca, on van trobar aliments caducats i eines per esborrar les dates de consum dels envasos i per fabricar etiquetes falses per substituir les originals.

Responsables del Servei de Seguretat Alimentària, dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació, van explicar que durant la inspecció dels magatzems, propietat d'un sol titular, es va constatar que hi havia una gran quantitat d'aliments amb data de consum superada i que en molts s'havia manipulat la data de consum introduint-hi una data de consum posterior, amb una diferència fins i tot d'un parell d'anys.

Als magatzems van trobar també les eines necessàries per esborrar les dates de consum originals i per imprimir etiquetes falses. De fet, es va constatar la presència d'etiquetes preparades per aferrar.

La inspecció, que va durar tretze hores, va permetre comprovar que els establiments no duien a terme el programa preceptiu de seguretat alimentària, que té com a objectiu demostrar una gestió adequada dels proveïdors, de les devolucions i de la destrucció d'aliments deteriorats o rebutjats, tal com preveu la legislació. Un dels magatzems tampoc no estava inscrit en el Registre de la Conselleria de Salut.

La investigació continua oberta per determinar si, com se sospita, aquests aliments es venien a establiments d'hoteleria i d'oferta complementària amb promocions de preu baix, i per aclarir si els establiments que compraven els aliments amb la data de caducitat manipulada coneixien aquest fet.

Manipulació d'etiquetes

El Servei de Seguretat Alimentària recorda que la manipulació de la informació destinada al consumidor pot provocar riscs per a la salut, perquè confon el consumidor amb relació a la vida útil del producte i perquè se'n perd la traçabilitat i, en conseqüència, no és possible retirar-lo del mercat en el cas que es detecti un perill per a la salut pública.

Els aliments envasats que no indiquin clarament la data de consum preferent o de caducitat no ofereixen garanties sanitàries. Tampoc no n'ofereixen els productes l'etiqueta dels quals ha estat manipulada. Són signes de manipulació de l'etiqueta, per exemple, que la data de consum preferent o la data de caducitat no hi apareguin impreses, que hagin estat esborrades, que no es puguin llegir de manera clara o que estiguin tapades amb una altra etiqueta.

Cal recordar que, en el cas dels productes d'origen animal (derivats de la llet, de la carn i del peix), l'etiqueta també ha de mostrar la marca d'identificació o segell oval.

El Servei de Seguretat Alimentària anima empresaris i consumidors a revisar si els productes adquirits presenten indicis d'haver estat manipulats i, en cas afirmatiu, recomana que els retirin i els retornin al proveïdor, i que en donin avís a la Conselleria de Salut.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 16/08/2016]

[Foto: Felix Triller / Yogurt / CC-by-sa-2.0]