Categoria: Seguretat alimentària

Presencia de 1,3 dimetilamilamina en suplements alimentosos per a esportistes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha informat a les Autoritats competents de les Comunitats Autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació a nivell Nacional, de la presència d'1,3 dimetilamilamina en els suplements alimentosos per a esportistes JACK 3D, LIPO 6 BLACK i HEMO-RAGE, comercialitzats en diverses Comunitats Autònomes.

 La 1,3 dimetilamilamina (DMAA) pot aparèixer sota diversos noms entre els quals es troben metilhexanamina, dimetilpentilamina, dimetilamilamina, pentilamina, geranamina, forthane, 2-amino-4-methilhexa, extracte d'arrel de gerani o oli de gerani i és un estimulant del Sistema Nerviós Central relacionat amb la anfetamina no autoritzat per formar part de suplements alimentosos i està associada a l'augment de la tensió sanguínia, nàusees/vòmits, vessis cerebrals, infart o fins i tot la mort.

Es troben publicades diferents avaluacions del risc per a aquesta substància a Estats Units, Canadà, Nova Zelanda i a Europa, les realitzades per les Agències de Suècia, Dinamarca i Irlanda. Totes elles indiquen que el consum de la 1,3 dimetilamilamina comporta l'existència de riscos que la fan no apta per a consum humà.

La distribució internacional de suplements per a esportistes que contenen 1,3 dimetilamilamina es duu a terme, principalment, a través d'Internet.

Les Autoritats competents de les Comunitats Autònomes estan duent a terme les recerques oportunes per procedir a la retirada del producte del mercat. No obstant això, i com a mesura de precaució, per part de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició es recomana als consumidors que s'abstinguin de consumir els suplements alimentosos que continguin aquesta substància.

D'altra banda existeixen al mercat de la Unió Europea productes amb característiques similars, que comporten el mateix risc per als consumidors en tenir en la seva composició 1,3 dimetilamilamina, les marques de la qual es detallen a continuació: SPRIODEX, NAPALM, FUSION SUPPLEMENTS GERANAMINE, TESTED BURNER, MASS PUMP3D, PRESURGE UNLEASHED, BETA-CRET EXTREMI, NOXPUM, BLACK BOMBS THERMOGENIC DETONATOR, DEXAPRINE, MAXIMISE, ENDOBURN, HYDROXYSTIM, NEUROCORE, MESOMORPH, OXYELITE, 1.M.R.

Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. 31/07/2012]