Categories: Institucions sanitàries, Qualitat, Sociosanitari

L’Hospital de Formentera comptarà amb un hospital de dia amb 4 llocs de diàlisi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital de Formentera està ultimant la licitació de les obres i l’equipament del nou servei d’hemodiàlisi.

Així ho ha manifestat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, a la visita que va realitzar al centre sanitari acompanyada del director general del Servei de Salut, Juli Fuster i de la gerent de l’Àrea de Salut, Carmen Santos.

La Conselleria de Salut i Consum invertirà 333.707 euros per dur a terme les obres necessàries, l’equipament i la contractació de personal per a la posada en marxa d’aquest servei. El projecte contempla una reforma dels espais actuals de la zona de consultes externes on es situarà el nou servei d'hemodiàlisi amb un hospital de dia amb 4 llocs de diàlisis per atendre els pacients de nefrologia. Paral·lelament l’àrea de salut d’Eivissa i Formentera durà a terme la contractació d'un nefròleg i personal d'infermeria que permetran assumir la demanda assistencial.

L'àrea del servei d'hemodiàlisi tindrà, finalment, una superfície de prop de 50 m2 i la nova planta d'aigües estarà situada en una zona exterior adjacent. La planta de tractament de l'aigua serà exactament la mateixa que hi ha a l'Hospital Can Misses.

Infermera gestora de casos

Durant la seva visita a les futures instal·lacions la consellera de Salut i Consum ha detallat que s'amplia el nombre de visites de la infermera gestora de casos a Formentera i es desplaçarà un cop per setmana coincidint amb la visita de la Treballadora social. Això suposa un nou impuls al Programa de Cronicitat.

La infermera gestora de casos farà sessions formatives i divulgatives del projecte de cronicitat tant amb els equips d'atenció hospitalària, com amb els d'atenció primària. Cal recordar que fins ara el Centre de Salut de Formentera ha comptat amb una infermera gestora de casos compartida amb un altre centre de salut, un sistema que és habitual en la gestió d'Atenció Primària d'Eivissa i Formentera per a completar els contingents necessaris i per a garantir una atenció eficaç i eficient.

Fins ara el monitoratge de la cronicitat a Formentera destaca pels seus bons indicadors (atenció domiciliària, gestió del pacient crònic complex i crònic avançat) fruit de l'excel·lent treball i compromís de les infermeres i metges de el Centre de Salut de Formentera.

Nova seu del SAMU 061

Durant la seva visita a Formentera la consellera ha visitat també la nova seu del SAMU 061 al Port de La Savina, operativa des del passat 1 de juny i fins el 30 de setembre. Una ambulància de suport vital avançat, dotada amb un metge, un tècnic sanitari i una infermera atendran 24 hores les emergències sanitàries sense que el personal d’urgències de l’Hospital hagi de sortir a atendre-les. Aquesta base enguany amplia la seva presència un mes, des de juny a setembre, ja que l'any passat la seva presència va ser de tres mesos, des de juliol a setembre.

Reforços estivals al Centre de Salut de Formentera

El Centre de Salut de Formentera comptarà per primera vegada amb reforços estivals per a l'atenció als usuaris desplaçats, turistes i treballadors de temporada. Als cinc metges de plantilla es sumen dos reforços més, un per a l'atenció a l'increment poblacional derivat del turisme i una altra contractació per garantir la presència dels cinc metges durant tot l'estiu i les vacances d'aquests.

Les urgències el 2020 a Formentera van baixar un 38,69% respecte a l'any anterior.

El Servei d'Urgències de l'Hospital de Formentera va atendre l'any passat 10.215 urgències, és a dir 27 urgències de mitjana a el dia, prop d'un 40% menys que l'any 2019, exercici en el qual es van atendre 16.662 casos amb 45,6 urgències de mitjana diària.

En 2018 els metges d'urgències van atendre 18.018 consultes, 18.122 el 2017 i 18.209 el 2016, fins ara l'any que més persones van passar per l'Hospital de Formentera per a l'atenció urgent.

Les urgències fins a l'abril d'aquest any segueixen baixant i se sumen al prop del 40% de baixada de l'any 2020 respecte al anterior. Així, fins a abril s'han atès 2.636 casos, un 7% menys que en el mateix període de l'any passat. El servei d'Urgències ha atès des de gener a abril una mitjana de 21 urgències a el dia enfront de les 23 diàries en els quatre primers mesos de 2020.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 05/07/2021]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]