Categories: Sociosanitari, Qualitat

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària de Mallorca celebra el vintè aniversari

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) de Mallorca fa enguany 20 anys que procura cures pal·liatives específiques a domicili als pacients que ho han de menester i dona suport als familiars i a les persones cuidadores. Durant el 2018 va atendre1.410 pacients, el 77,4 % dels quals han estat pacients oncològics i ha fet un total de 3.567 visites al domicili.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va inaugurar la jornada amb motiu del vintè aniversari de la creació de l’ESAD, a la qual també van participar Joan Santamaria, metge coordinador de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital General; ENLA Llorenç Roig, metge de L’EQUIP d’Atenció Primària de Mallorca; ENLA Fernando Martínez Ruiz, administratiu de l’equip; Apol·lònia Esteva, infermera del Centre de Salut Son Ferriol, ENLA i Tomàs Salvà, coordinador d’aquest equip. La taula va ser moderada per Mercè Llagostera, coordinadora autonòmica de l'Estratègia de Cures Pal·liatives i els professionals van explicar com varen aconseguir fa 20 anys posar en marxa una unitat pionera a l’Estat.

La consellera Gómez va destacar que «l’ESAD és una peça fonamental de l’atenció primària i, sobretot, una eina essencial per desenvolupar l’Estratègia d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques que, entre altres coses, procura evitar que pacients crònics complexos ingressin a l’hospital o passin per urgències d’aguts quan es descompensen».

Aquest equip es va crear l’any 1999, inicialment format per dos equips de metge i infermera amb el suport d’un auxiliar administratiu. La Unitat va anar creixent fins a comptar amb 7 metges, 7 infermeres, un psicòleg i un administratiu.

L’equip atén pacients d’una mitjana d’edat de 76 anys, el 54 % són homes i el 46 %, dones; en un 77 % són pacients oncològics i en un 23 %, no oncològics. Com a novetat, els darrers anys no només es preveuen les visites domiciliàries, sinó també els contactes telefònics amb els pacients, que han augmentat un 15 %.

Dins les atencions que l’equip dispensa als seus pacients hi ha el suport als professionals d’atenció primària que fan atenció domiciliària, el suport psicològic al pacient i als familiars, el desplegament de tots els recursos necessaris perquè el pacient pugui viure a casa la seva malaltia, la gestió d’ingressos en unitats hospitalàries específiques i la formació específica per als professionals en cures pal·liatives.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/11/2019]

[Foto: ESAD]

Què en diu la premsa
*19/11/2019 noticiasmallorca.es - El Equipo de Atención Domiciliaria de Mallorca cumple 20 años.
*19/11/2019 diariodemallorca.es - El Equipo de Atención Domiciliaria de Mallorca cumple 20 años.