Categoria: Premis

Tres projectes del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB), guardonats en la V Jornada de Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr387Els estudis "Estudi in vitro de concentrats de plaquetes emmagatzemats en condicions de criopreservació", del Banc de Sang i "Optimització de l'expansió cel·lular mare mesenquimals de cordó umbilical", del Banc de Teixits varen ser premiats en el apartat Innovació i Investigació a la V Jornada de Salut.

El passat 1 de febrer el Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears va rebre tres guardons en la V Jornada de Salut organitzada per la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, dos en la categoria d'Innovació i Investigació i un en la de Humanització.

L'"Estudi in vitro de concentrats de plaquetes emmagatzemats en condicions de criopreservació" l'han realitzat Carme Ballester, Teresa Jiménez, Enrique Girona i Antònia M. Bautista. L'objectiu del projecte, que segueix en marxa, és estudiar les característiques funcionals de les plaquetes emmagatzemades en condicions de criopreservació (congelació), amb la finalitat d'avaluar el seu ús transfusional. En les transfusions es trien les plaquetes quan es precisa prevenir o frenar el sagnat en pacients amb falta d'aquest component sanguini. Actualment, les plaquetes conseguides de les donacions de sang s'emmagatzemen a temperatura ambient, entre 22ºC i 24ºC, en agitació contínua. A més, la tecnologia de reducció de patògens (TRP) ha permés allargar la vida útil de les plaquetes fins set dies. La criopreservació de concentrats de plaquetes implicarà un allargament de la vida útil d'aquest component que premetrà disposar de més reserves i abastir amb major agilitat als hospitals. Sens dubte, milloraria el suport hemoteràpic dels centres santaris de l'arxipèlag.

L'equip format per José Ángel Robles, Javier Calvo i Antoni Gayà va ser reconegut pel seu projecte "Optimització de l'expansió cel·lular de cèl·lules mare mesenquimals de cordó umbilical". Les cèl·lules mare mesenquimals (MSC) mostren un gran potencial en el camp de la medicina regenerativa deguda a la seva alta plasticitat i a la seva capacitat modular la resposta immune. De les diferents localitzacions de les que és possible obtenir les MSC, els teixits del cordó umbilical són la "font ideal" degut a la seva accessibilitat, a l'absència de dolor per al donant en el procediment d'obtenció de cèl·lules, al baix risc de contamincació, a la peculiaritat d'obtenir-se de productes de rebuig i per tractar-se de cèl·lules joves, el que minimitza les mutacions genètiques. La teràpia cel·lular consisteix en l'ús de cèl·lules vives per restaurar o millorar la funció d'òrgans i teixits danyats com a conseqüència, fundamentalment, de lesions traumàtiques, malalties degeneratives cròniques i malalties tumorals, constituint, per tant, un element determinant de la medicina regenerativa.

El Banc de Teixits ha estandaritzat el procés de producció MSC derivades de cordó umbilical. El cultiu cel·lular precisa de l'ús dels components necessaris per estimular la proliferació de cèl·lules sense alterar les seves característiques, per a la que s'ha desenvolupat un preparat de factors de creixement a partir de plaquetes humanes. L'objectiu és sol·licitar davant l'Agència Espanyola del Medicament el reconeixement d'aquestes MSC com a producte en investigació, el que constitueix el pas previ al futur desenvolupament d'un assaig clínic relatiu a l'ús terapèutic d'aquestes cèl·lules. 

En la categoria d'humanització, el Banc de Llet Materna, per Celia Ordinas, Cristina Corbillo, Maria Beltrán, Rosario Acosta, Javier Peña, Javier Calvo i Antoni Gayà, ha estat distingit per la seva pròpia activitat a favor de neonats lactants que requereixen de donacions i per contribuir a difondre la importància de la lactància materna entre la població.

Des de maig de 2001, Balears diposa del primer Banc de Llet materna que es va crear a Espanya, una iniciativa pionera a la que es varen anar sumant 14 bancs de llet en 12 comunitats autònomes. En 17 anys, el Banc de Balears ha recollit 3.900 litres de llet de 776 mares donants. S'han subministrat 2.300 litres de llet a hospitals de Mallorca, Menorca i Eivissa que han servit per alimentar al voltant de 900 nadons prematurs.

[Font: Fundació Banc de Sang i Teixits]

[Foto: Infosalut]