Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: s'acorden actuacions coordinades per a controlar la transmissió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat per unanimitat, en el Consell Interterritorial celebrat de manera extraordinària, actuacions coordinades en Salut Pública per a actuar davant l'increment de casos de la COVID-19.

En concret són onze mesures de control en set àmbits diferents, tres recomanacions i una indicació d'observança dels aspectes inclosos en el "Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia per COVID-19".

Aquestes mesures se centren en el control de la transmissió en els àmbits que actualment són l'origen dels brots epidèmics de major impacte i risc i en aquelles que puguin controlar la transmissió comunitària associada a aquests brots que es detecten a través de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica.

L'oci nocturn és actualment l'origen dels brots epidèmics amb major nombre de casos associats, una mitjana de 31, i a més són aquests brots l'origen d'una gran part de la transmissió comunitària actual i de casos en diverses comunitats autònomes. 

Una d'aquestes mesures consisteix en el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe, en els establiments d'hostaleria, restauració, terrasses i bars/restaurants de platja s'ha de garantir la distància interpersonal mínima d'1,5 metres en el servei en barra i també entre taules, amb un màxim de 10 persones per taula. L'horari de tancament dels establiments serà a les 1.00 h. com a màxim, sense que puguin admetre's nous clients a partir de les 00.00 h.

En els esdeveniments multitudinaris s'haurà de realitzar una avaluació del risc per part de l'autoritat sanitària. En funció d'aquesta avaluació, cada esdeveniment haurà de comptar amb l'autorització de la comunitat autònoma.

Centres sociosanitaris

Els centres sociosanitaris, que són l'àmbit en el qual es produeix el major increment de brots detectats i atès que els residents en ells són el grup vulnerable més important i prioritari quant a mesures de reducció de risc es realitzaran proves PCR:

  • A tots els nous ingressos en els centres sociosanitaris de caràcter residencial, amb 72 hores d'antelació com a màxim.
  • Als empleats que tornin de permisos i vacances, i als nous treballadors/as que s'incorporin.
  • Es limitaran les visites a una persona per resident, extremant les mesures de prevenció, i amb una durada màxima d'una hora al dia.

Recomanacions i capacitats sanitàries

L'acord del Consell Interterritorial inclou tres recomanacions: realitzar periòdicament, i en la mesura que sigui possible amb caràcter almenys quinzenal, proves PCR als treballadors de centres sociosanitaris que estiguin en contacte directe amb residents, recomanar a la ciutadania la limitació de les trobades socials fora del grup de convivència estable i al mateix temps que aquests es limitin a un màxim de 10 persones.

[Font: Ministeri de Sanitat. 14/08/2020]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19