Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Caracterització de casos i factors de risc amb resultats greus de la primera ona de la COVID-19 a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General Salut Publica de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears ha participat en una caracterització de casos i factors de risc amb resultats greus de la primera ona de la COVID-19 a Espanya. També hi han participat diferents centres espanyols.

Antonio Nicolau Riutort, Magdalena Salom Castell, Jaume Giménez Durán tècnics del Servei d'Epidemiologia de la Direcció General Salut Publica de la Conselleria de Salut, han participat en la publicació de l'article amb el títol "The first wave of the COVID-19 pandemic in Spain: characterisation of cases and risk factors for severe outcomes, as at 27 April 2020" a la revista Eurosurveillance.

La primera ona de la malaltia del coronavirus (COVID-19) es va expandir ràpidament a Espanya, un dels països europeus més afectats. Un tancament en l'àmbit nacional es va implementar el 15 de març de 2020. L'article vol descriure els casos informats i l'impacte del tancament nacional, i identificar els factors de risc severs. Es varen utilitzar les dades d'una enquesta nacional per descriure els casos confirmats per PCR fins al 27 d'abril de 2020. Es va comparar les característiques de casos per categories de gravetat (hospitalització, admissió a la unitat de cures intensives (UCI), mort) i identificar els factors de risc utilitzant regressió multivariable.

Els casos per COVID-19 varen començar baixar sis dies després del tancament en l'àmbit nacional. La primera ona de la pandèmia per COVID-19 a Espanya va tenir un gran impacte en la població gran. Els pacients amb malalties cardiovasculars o renals varen ser les que més risc tenien de tenir resultats negatius. Una alta proporció de casos varen ser treballadors de salut. Un reforçament de la vigilància i control de les mesures en aquests subgrups són molt importants per a futures ones per la COVID-19.

Referència de l'article
Working group for the surveillance and control of COVID-19 in Spain, Members of the Working group for the surveillance and control of COVID-19 in Spain. The first wave of the COVID-19 pandemic in Spain: characterisation of cases and risk factors for severe outcomes, as at 27 April 2020. Euro Surveill. 2020;25(50). doi: 10.2807/1560-7917.ES.2020.25.50.2001431. PubMed PMID:33334400.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19