Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Actualització del servei de Microbiologia de Son Espases sobre seqüenciació de variants del Sars-Cov-2 a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha analitzat 74 casos per detectar les diferents variants presents a les Illes Balears.

La unitat ha detectat 42 pertanyents a la variant Delta (B.1.617.2), el que representa el 56 % dels casos; 24 de la variant Alfa (B.1.1.7), un 32 % del total; i 6 casos més de la variant Iota (novaiorquesa, B.1.526), 1 Gamma (brasilera, P1) i 1 Lambda (C.37). Per illes, a Mallorca s’han detectat 38 casos de la variant Delta, 20 de l’Alfa i 6 de la Iota. A Menorca s’han detectat 2 casos de la variant Delta, 2 de l’Alfa i 1 Lambda; i a Eivissa, 2 casos de la variant Delta, 2 de l’Alfa i 1 de la Gamma.

Les Illes Balears es mantenen per tant en percentatges de presència similars als d’altres territoris del seu entorn on la variant Delta és predominant com regions com la Comunitat Valenciana o països com el Regne Unit (on arriba pràcticament al 100 %) o Alemanya (on ahir es va comunicar que suposa ja el 59 % dels casos). Els resultats han estat comunicats a la Direcció General de Salut Pública i Participació i al Centre Nacional de Microbiologia. A Espanya, d’acord amb el Ministeri, la distribució de la variant Delta continua sent desigual entre comunitats, però també ha augmentat el nombre de comunitats en què es detecta en els mostrejos aleatoris.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 2.500 casos de COVID-19 a les Illes Balears. Es tracta d’un dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/07/2021]

[Foto: The digital artist / Coronavirus / CC-by-sa-3.0 de]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19