Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El programa Infocovid conclou amb 288.505 intervencions a peu de carrer sobre les mesures sanitàries vigents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El programa comunitari d’informació InfoCovid, posat en marxa pel Govern de les Illes Balears i coordinat per la Conselleria d’Afers Socials i Esports, ha conclòs amb 288.505 intervencions que avalen el compliment dels objectius de sensibilitzar la ciutadania a peu de carrer sobre les mesures preventives i la normativa vigent en cada moment.

A més del que representa aquesta acció des del punt de vista de la seva comesa, cal destacar que ha estat una de les accions més importants de polítiques actives d’ocupació fetes per una administració pública. De fet, s’han contractat 272 persones entre coordinadors, informadors i mediadors, amb un contracte de sis mesos cada un. Totes aquestes treballadores i treballadors estaven apuntats en el servei de recerca de feina del SOIB o a borsins del Govern de les Illes Balears. El pressupost ha estat de 2,9 milions d’euros.

L’objectiu del projecte ha estat recórrer els carrers, places, parcs i espais lliures públics de l’àrea assignada observant les mesures de protecció de la ciutadania per informar de les mesures vigents en cada moment i indicar, quan s’incomplien les mesures de protecció, de la conducta correcta, per motivar una resposta i advertir de les conseqüències sobre la salut.

Els InfoCovid han estat desplegats especialment a zones massificades, entre d’altres, passejos marítims, parcs, zones de passeig, pistes o zones esportives, zones comercials, mercats setmanals, zones escolars, activitats culturals, esglésies i mesquites.

Els mesos més intensos foren de gener a juliol de 2021. Pel fet que les contractacions –per sis mesos­- es varen iniciar progressivament de desembre a febrer, els darrers mesos d’agost i setembre, quan quedaven manco informadors contractats, es varen ubicar a espais de salut, per donar suport a moments d’assistència massiva d’usuaris, com en els cribratges o vacunacions.

Balanç

L’acció InfoCovid ha tingut una amplitud de 288.505 intervencions, de les quals 228.077 han estat dirigides a persones i 53.428 a negocis.

De les 288.505 informacions, 16.244 varen haver de registrar-se com incidències, ateses les resistències inicials de les persones a complir les normes COVID. D’aquestes 16.244, 264 es van notificar al 112 a causa de la negativa a complir les normatives sanitàries, després de diversos intents dels informadors.

Les principals incidències foren l’incompliment de la normativa antitabac, no mantenir la distància de seguretat, ser més persones de les permeses i no complir el protocol de desinfecció.

Mallorca: Persones informades: 155.515 / Accions informatives a negocis: 41.041 / Contractació de 224 treballadors

Menorca: Persones informades: 7.255 / Accions informatives a negocis: 1.478 / 20 treballadors contractats

Eivissa: Persones informades: 61.895 / Accions informatives a negocis: 10.067 / 25 treballadors contractats

Formentera: Persones informades: 3.411 / Accions informatives a negocis: 1.842 / 3 treballadors contractats

Treball comunitari

No sols hi ha hagut actuacions directes amb persones, ja que aquest projecte d’intervenció comunitària d’informació ha treballat també amb col·lectius i associacions com els de persones majors, assentaments de persones sense llar, migrants (es va disposar de l’ajuda de traductors per una millor qualitat de la informació), associacions de veïnats (especialment a les barriades de Palma) i representants dels comerciants de barriada. Totes aquestes accions estaven dirigides a informar, sensibilitzar i conscienciar de les mesures de protecció sanitària davant la COVID-19.

A més, s’han habilitat i gestionat tota una sèrie d’espais de trobada comunitària per assolir els objectius informatius com taules d’infància i família, de convivència, plataformes de barri, coordinadores d’entitats, grups motors comissió d’educació i salut, programes educatius municipals, etc.

També s’ha de recordar que a través de l’Ibanat de la Conselleria de Medi Ambient es varen contractar 70 informadors mediambientals.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 08/09/2021]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermeres de la UCI Pediàtrica abans d'entrar en zona d'aïllament / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19