Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La variant Delta del SARS-CoV-2 continua essent majoritària a les Illes Balears, però creix la presència d’Òmicrom

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 5,9% de les PCR positives realitzades aquesta setmana per la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases han resultat ser de la variant Òmicron. Es tracta del laboratori que més proves realitza de tota la comunitat.

De dilluns a divendres s’han obtingut un total de 2.421 mostres positives i d’aquestes, 142 eren d’Òmicron, un 5,9%. La majoria han estat mostres preses a l’illa de Mallorca, però també s’han detectat almenys 1 cas a l’illa d’Eivissa i altres 3 a la de Menorca.

Ara bé, l’evolució de la presència d’aquesta variant s’ha anat accelerant diàriament: així, si dilluns suposava un 1,9% del total de proves positives (12/634), dimarts va passar a un 4,7% (22/469), dimecres a un 5,5% (23/415), dijous va pujar fins a un 10,2% (47/459) i divendres va suposar un 8,6% (38/444).

Per tant, la previsió és que, tot i que aquesta variant ara només suposa una part mínima de les mostres analitzades, vagi augmentant la seva presència segons avancin els dies a causa de la seva major transmissibilitat. De moment, a les Illes Balears, la variant Delta continua essent àmpliament majoritària, tot i que ha deixat de ser l'única, com ha estat els darrers mesos.

La Conselleria de Salut i Consum vol enviar un missatge de prudència envers aquesta nova variant i recorda que l’increment de la proporció de la variant Òmicron és un escenari esperable, donada la seva alta transmissibilitat i la situació que s’està vivint a altres països on aquesta variant de cada vegada és més present. Així mateix, recorda que totes aquelles persones que han estat contactes d’un cas relacionat amb aquesta variant han de fer quarantena de 10 dies des del darrer contacte, independentment del seu estat de vacunació.

Així mateix, l’increment de contagis que s’ha registrat les darreres setmanes a les Illes Balears no es pot relacionar amb la variant Òmicron sinó amb la Delta que ara per ara és àmpliament majoritària a les Illes Balears.

El laboratori de Microbiologia de l’Hospital de Son Espases, per la seva banda, continuarà amb els estudis de seqüenciació genòmica per seguir l’evolució i vigilància de la pandèmia de coronavirus a les Balears.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 18/12/2021]

[Foto: The digital artist / Coronavirus / CC-by-sa-3.0 de]

Què en diu la premsa
*21/12/2021 canal4diario.com - Ómicron gana terreno en Baleares.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19