Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

L'EMA recomana l'autorització de dos vaccins contra la COVID-19 adaptades a les noves variants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquestes vacunes, desenvolupades per Pfizer/BioNTech i Moderna, han demostrat una millor resposta immune a òmicron i, per tant, s'espera una protecció més àmplia contra altres possibles variants. 

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha recomanat que s'autoritzin els vaccins contra la COVID-19 adaptats a la variant òmicron tant de Pfizer/BioNTech com de Moderna. Comirnaty Original/Omicron BA.1 i Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, els noms tècnics dels vaccins, estan indicades per a majors de 12 anys que ja hagin estat vacunades contra la COVID-19 fa, almanco, tres mesos.

El Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP) de l'EMA, format per experts de les autoritats competents dels diversos Estats membre de la Unió Europea, entre ells l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha completat la seva avaluació científica i conclou que generen una resposta immune més àmplia per fer front a la variant òmicron BA.1. del virus SARS-CoV-2 i que, per tant, emprades com a dosis de record, poden oferir una protecció més àmplia davant de les possibles mutacions del virus. 

Pel que fa a la seva seguretat, les reaccions adverses observades després de l'administració d'aquests dos vaccins adaptats són comparables a les que ja s'han descrit amb els vaccins originals i són, en la seva majoria, de caràcter lleu i d'escassa durada.

L'estratègia de la Unió Europea és, a mesura que evoluciona el curs de la pandèmia, comptar amb diferents vacunes adaptades per fer front a les variants del SARS-CoV-2 que puguin sorgir. Aquest és el fet clau davant la impossibilitat per predir quines seran les mutacions del virus o quines variants circularan durant la tardor o l'hivern. En tot cas, les vacunes originals, Comirnaty i Spikevax, encara són efectives en la prevenció de malaltia greu, hospitalització i mort associades a la COVID-19 i es podrien continuar emprant, especialment per a vacunació primària.

[Font: AEMPS. 01/09/2022]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19