Categories: COVID-19, Noves tecnologies, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

CoNVaT dissenyarà un nou sistema per a diagnosticar la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte europeu CoNVat, liderat des de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) per la investigadora Laura M. Enciam, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), dissenyarà un nou sistema de diagnòstic de la COVID-19, que recull el millor de les diferents tecnologies existents.

Plataforma biosensora

A través d'una plataforma biosensora basada en nanotecnologia òptica, pretén proporcionar un diagnòstic de la malaltia provocada pel coronavirus de manera precisa i ràpida.

La tecnologia sensora consisteix en un microxip amb guies d'ona interferomètriques, que actualment ofereixen la més alta sensibilitat per al diagnòstic de biomarcadores clínics. Aquests microxips permeten la detecció i quantificació de molècules o virus en un sol pas, sense necessitat d'amplificació prèvia o posterior.

Aquest assaig genómico no necessita de processos d'amplificació per PCR i permet realitzar diversos tests simultanis en el mateix xip per a distingir quin tipus de virus conté la mostra.

Aquest projecte, en el qual col·laboren altres institucions, está finançat amb més de dos milions d'euros per la Unió Europea.

Anàlisi dels sistemes de detecció actuals

Aquest sistema busca superar algunes de les prestacions de les eines actuals prenent el millor de cada estratègia.

L'informe elaborat en l'ICN2 proporciona una visió general tant de les tècniques convencionals usades en laboratoris clínics com de nous sistemes en fases de desenvolupament i comercialització que poden ser útils per a un monitoratge de la població i la detecció ràpida del virus SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19.

En termes generals, els mètodes de detecció de virus respiratoris podrien classificar-se en tres estratègies diferenciades:

  • Detecció del material genètic del virus (ARN).
  • Detecció del virus com a entitat individual.
  • Detecció d'anticossos en l'organisme infectat (test serològic.)

Pot ampliar-se la informació a través d'aquests dos documents:

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 01/04/2020

[Foto: IdISBa]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19