Categories: COVID-19, Gestió de la investigació, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Transmissió del SARS-CoV-2 per aire i la capacitat filtrant de materials

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), entre d’altres, han redactat un informe que recopila la informació científica disponible sobre com s'emet i es transmet per l'aire el virus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19, i sobre quins requisits ha de tenir una mascareta o mitja mascareta per a ser efectiva.

El SARS-CoV-2, d'una grandària d'uns 100 nanòmetres, no viatja sol, sinó que ho fa formant part de partícules de diverses grandàries.

En un lloc amb persones infectades per SARS-CoV-2, aquestes emetran gotes i aerosols que contenen virus en parlar, tossir, esternudar o simplement respirar. Les partícules més gruixudes tendeixen a dipositar-se amb més rapidesa, mentre que les partícules més fines romanen en suspensió durant hores o fins i tot dies. El SARS-Cov-2 pot romandre en actiu mentre està formant part d'aquestes partícules en suspensió en l'aire més de tres hores.

D'altra banda, la concentració de virus en l'ambient és diferent, depenent de la localització: espais interiors o exteriors.

ALTERNATIVES FACTIBLES EN SITUACIÓ D'EMERGÈNCIA

L'eficàcia dels dispositius de protecció depèn de tres factors:

  • L'eficiència de filtració del material que compon el dispositiu.
  • L'ajust del dispositiu a la fesomia humana per a evitar possibles fugides.
  • L'objectiu mateix de la filtració, que pot ser el de filtrar l'emissió de partícules d'una persona malalta, o filtrar partícules de l'aire ambient respirat per una persona sana.

Davant la incapacitat de fabricació de suficient material homologat, els investigadors han dissenyat un sistema no homologat per a determinar la capacitat de filtració de materials que puguin ser candidats per a la fabricació de màscares o mitges màscares filtrants. L'informe tracta de compilar la informació rellevant a l'hora d'avaluar quins requisits ha de tenir una màscara efectiva, tant per als dispositius comercials com artesanals.

Aquest sistema no pretén ser una alternativa als protocols de certificació, sinó que s'ha dissenyat amb base en els coneixements científics i tècnics sobre filtració de partícules i el SARS-CoV-2 i considerant la viabilitat dels mitjans dels quals es disposa.   

Informe: Emisión y exposición a SARS-CoV-2 y opciones de filtración. 

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 18/04/2020

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Respiratory Protective Devices / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19