Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Mesures que regiran en la nova normalitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha aprovat en Consell de Ministres el Reial Decret Llei 21/2020, de 9 de juny,  de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 i que establirà les bases que regiran en la nova normalitat.

Detecció precoç i vigilància epidemiològica

El reial decret recull la declaració expressa de la COVID-19 com a malaltia de declaració obligatòria urgent.

Les comunitats autònomes hauran de subministrar informació quan es produeixin situacions d'emergència per a la salut pública i hauran de continuar oferint les dades necessàries per al seguiment i la vigilància epidemiològica de la COVID-19, així com la situació de la capacitat assistencial i necessitats de recursos humans i material.

Els serveis de salut garantiran que, en tots els nivells de l'assistència, i de manera especial en l'atenció primària, se li realitzarà a tot cas sospitós una prova diagnòstica per PCR o una altra tècnica de diagnòstic molecular.

Cada comunitat haurà de vetllar per garantir els professionals involucrats en la prevenció i control de la malaltia, el seu diagnòstic primerenc, l'atenció als casos i la vigilància epidemiològica, així com crear plans de contingència per a assegurar una resposta ràpida i coordinada.

Mesures de prevenció

El text, manté l'obligatorietat de les mascaretes en la via pública, en espais a l'aire lliure i en espais tancats d'ús públic o que es trobin oberts al públic, així com en els transports.

El seu incompliment serà sancionat amb multes de fins a 100 euros i seran les comunitats autònomes i les entitats locals a les quals els correspondrà les funcions de vigilància, inspecció i control.

Es mantenen les mesures de prevenció i higiene.

Es garantirà la disponibilitat de màscares quirúrgiques, gels hidroalcohólicos i altres productes sanitaris necessaris per a la protecció de la salut.

L'estoc o les quantitats subministrades dels medicaments considerats essencials en la gestió de la crisi sanitària, haurà de ser comunicat a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a garantir en tot moment el seu proveïment.

Centres residencials de persones majors

Els centres residencials de persones majors o amb necessitats especials, les administracions competents hauran de garantir la coordinació d'aquests centres i disposar de plans de contingència per COVID-19 orientats a la identificació precoç de possibles casos entre residents i treballadors, i els seus contactes.

Controls sanitaris

També es recullen previsions i controls sanitaris en aeroports, ports i operadors de transport terrestre.

Més informació

Podeu consultar la  informació en el BOE núm. 163. 10/06/2020, Real Decret-llei 21/2020, de 9 de juny.

[Fonts: Ministeri de Sanitat. 09/06/2020 - BOE. Núm. 163. 10/06/2020]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19