Categories: Formació continuada, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Conclou la V Jornada del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un total de 136 pacients actius han format més de 300 pacients i cuidadors en el marc d’aquest programa. Aquest mes de maig comença un nou grup de pacients i cuidadors actius formadors.

El Programa Pacient Actiu ja disposa de 136 pacients actius formadors des que es va posar en marxa el 2017. D’aquests, 114 són de Mallorca, 13 de Menorca i 9 d’Eivissa. 

La cloenda de la V Jornada del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears ha tengut lloc a l’Hospital Son Llàtzer.

Els grups de formació del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que tenen alguna malaltia crònica, perquè la puguin conèixer millor i puguin adoptar hàbits o conductes que els poden millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients; és a dir, hi acompleixen el rol d’educadors, ensenyant els seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.

Des de l’any 2017, un total de 304 pacients i cuidadors han assistit a les formacions entre iguals i les han completat.

Durant aquest temps, s’han fet tallers de diabetis, insuficiència cardíaca o cardiopatia isquèmica, malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), esclerosi múltiple, malaltia renal crònica, càncer de mama, fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, malalties inflamatòries articulars (artritis reumatoide, espondilitis anquilosant i artritis psoriàsica), malaltia inflamatòria intestinal (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), portadors d’un estoma (colostomia, ileostomia i urostomia), immunodeficiències primàries i de cuidadors de persones dependents (a causa d’una demència, per edat molt avançada, etc.).

Durant l’any 2023, s’estan incorporant de manera progressiva nous problemes de salut com l’ictus, les incontinències, la diabetis infantojuvenil, el dolor pelvià crònic i, dins l’àrea de la salut mental, l’ansietat i la depressió. En aquest sentit, es preveu iniciar formacions entre iguals en càncer de mama, esclerosi múltiple i insuficiència renal crònica.

El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques del Servei de Salut i està alineat amb l’estratègia per a l’abordatge de la cronicitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Aquest programa es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients crònics i dels seus cuidadors per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.

Consulta aquí el Pla d’atenció a les persones amb malalties cròniques 2016-2021: el repte del sistema sanitari.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 28/04/2023]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]