Categoria: Formació continuada

Jornada sobre les ajudes del Consell Europeu d'Investigació a Son Espases

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Experts de l'Institut d'Investigació Sanitària de Palma (IdISPa) i del Centre Balears Europa van organitzar el divendres passat a l'Hospital Universitari de Son Espases una jornada relativa a les ajudes que ofereix el Consell Europeu de la Investigació (ERC, per les seves sigles en anglès).

A la jornada van participar, com a ponent, Lucía del Río, tècnica de projectes de l'Oficina de projectes europeus de l'Institut de Salut Carlos III, punt de contacte nacional de l'ERC, la qual ha posat l'accent a les diverses opcions de finançament que ofereix l'ERC, com són les beques inicials, avançades i de consolidació, a més del procediment d'avaluació d'aquestes ajudes. Tot això, des d'una vessant eminentment pràctica, amb l'objectiu de facilitar les eines més adients als investigadors en salut de les Illes Balears.

La gerent del Centre Balears Europa, Marta Neus López, va intervenir per a recordar que la Unió Europea aposta per un Espai Europeu de la Investigació i entén el sector de la salut com un àmbit clau per al desenvolupament i la competitivitat regional. Precisament per això, per al període 2014 – 2020, s'ha incrementat la dotació de l'ERC.

També va recordar que el Govern de les Illes Balears treballa també en aquesta línia i, a manera d'exemple, ha citat les convocatòries per a postdoctorats i predoctorats (en el marc del Programa Operatiu FSE 2014-2020), a més de les accions especials de recerca i desenvolupament previstes al Programa Operatiu FEDER 2014-2020, gestionades des de la Direcció General d'Innovació i Recerca. Totes aquestes accions es troben alineades amb el Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria de les Illes Balears 2013-2017, el qual estableix la salut com a àmbit estratègic.

Aixímateix a aquesta jornada s'ha assenyalat que el programa de la UE "Horitzó 2020", el qual recull en el seu ventall d'accions aquelles empreses pel Consell Europeu de la Investigació, pretén configurar-se com un instrument d'Europa per a mirar d'establir solucions als reptes socials i a la vegada, impulsar el creixement i l'ocupació. Tot això, creant una xarxa d'excel·lència en investigació que funcioni a ple rendiment.

L'excel·lència investigadora és, per una banda, una garantia de qualitat però inevitablement implica també una gran competència en la recerca d'ajudes que permetin als equips investigadors tirar endavant els seus projectes. Per això, des del Centre Balears Europa i l'IDISPA es duen a terme accions de divulgació com la realitzada a l'Hospital Son Espases.

També participaren a la jornada David Martínez, director de gestió de l'IdISPa, Yolanda Montenegro, directora mèdica de l'Hospital Universitari de Son Espases, Miquel Fiol, director científic de l'IdISPa i Margalida Frontera, directora general d'Acreditació, Docència i Investigació en Salut de la Conselleria de Salut.

[Font: Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Investigació i Turisme. Direcció General de Fons Europeus. 11/06/2016]

[Foto: Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Investigació i Turisme. Direcció General de Fons Europeus]