Categoria: Institucions sanitàries

Es desmenteix la falta de metges i es reclama un pla de contingència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Fòrum de la Professió Mèdica ha desmentit la falta de metges a Espanya com a causa dels problemes de contractació per a afrontar la situació actual per la pandèmia.

El Fòrum de la Professió Mèdica exigeix una planificació exhaustiva de les necessitats de recursos humans amb un pla de contingència adequat en el qual reclamen la participació dels professionals, ja que han estat nombroses les ocasions en les quals han plantejat possibles solucions i han mostrat la seva disposició a col·laborar.

Des del Fòrum ja fa anys que es denuncia la urgent necessitat de l'esperat registre de professionals sanitaris que encara no està en funcionament i que resulta clau per a poder planificar les necessitats de la professió.

La principal conclusió de les dades oficials és que el sistema de formació està saturat i el de contractació, obsolet i caducat.

  • La idea que no existeix una oferta formativa suficient queda en dubte si s'atén al fet que Espanya és el segon país del món respecte al nombre de Facultats de Medicina per nombre d'habitants, ja que en 10 anys s'ha passat de 28 a 44, la qual cosa suposa un 64% més.
  • La solució no passa per un augment de places en les universitats, ja que el nombre d'ingressos anuals és similar (entre 7.000 i 7.100 en els dos últims anys) i aquest no es tradueix fins a 6 anys més tard en un major nombre d'aspirants a l'examen MIR.
  • Des de 2010 hi ha dos candidats per a cada plaça que s'ofereix, per la qual cosa un de cada dos graduats en Medicina no podrà continuar amb la Formació Sanitària Especialitzada i per tant no podrà exercir com a metge en el Sistema Nacional de Salut (SNS).
  • Tampoc que la solució sigui la contractar metges estrangers no comunitaris sense la corresponent homologació del seu títol d'Educació Superior, per les possibles conseqüències derivades sobre la seguretat dels pacients i per la repercussió en l'espai europeu i les normatives comunitàries.

Amb aquestes dades, des del Fòrum s'insisteix que la situació actual prové d'una política irregular de contractacions. Més enllà de plantejar més places per a estudiar Medicina, d'homologar de manera accelerada títols a estrangers o d'oferir contractes amb condicions laborals lluny de l'assumible, el Fòrum planteja la necessitat urgent d'un pla de contingència que ha de reunir una sèrie de punts bàsics:

  • Seguretat, tant per als ciutadans que rebin l'assistència sanitària com per als professionals en el seu exercici diari.
  • Equitat per a tot el territori nacional (el tipus de contracte, les bases i retribucions han de ser homogènies en totes les comunitats autònomes).
  • El Fòrum desmenteix la suposada falta de metges i assenyala la necessitat urgent de buscar estratègies en les quals es compti amb els professionals per a una correcta planificació de les necessitats del sistema.
  • Una millora de les condicions laborals en les quals exerceixen els metges, tant en l'SNS com en altres xarxes assistencials perquè els professionals romanguin en el sistema i no es decideixin per exercir fora d'ell.

[Font: COMIB]

[Foto: Infosalut / Formació personal sanitari / CC BY-NC-SA 4.0