Categoria: Institucions sanitàries

Salut elaborarà un pla funcional del Centre de Salut Canal Salat, a Menorca, per definir les seves necessitats en els pròxims deu anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum posarà en marxa el procediment per a l’elaboració d’un pla funcional del Centre de Salut Canal Salat amb l’objectiu de definir les millores assistencials i les necessitats d’espai que s’han d’abordar en els pròxims deu anys. 

Canal Salat té assignades actualment 28.324 targetes sanitàries, el 17 % de les quals corresponen a usuaris de més de 65 anys. El centre ofereix serveis d’atenció primària i compta amb totes les especialitats de l’Hospital Mateu Orfila. L’equip d’atenció primària està format per 13 metges de família i 13 infermeres; 3 pediatres i 2 infermeres de pediatria; 17 administratius/zeladors i 10 auxiliars d’infermeria.

De mitjana, les consultes de medicina de família atenen 38 pacients/dia i les de pediatria, 19 infants/dia. La demanda de consultes d’infermeria s’ha incrementat en els darrers anys, i ha passat de 15 a 23 pacients/dia.

En el Servei d’Urgències (SUAP) treballen 2 metges i 2 infermeres, equip que en temporada d’estiu pràcticament es duplica gràcies al reforç de 2 metges, una infermera en el torn de capvespre i un zelador per atendre els residents en el municipi i la població flotant que hi ha a la zona de ponent de l’illa. En els darrers cinc anys, aquest SUAP ha atès unes 100 visites al dia, excepte l’exercici passat de 2020, en què el nombre de pacients diaris va baixar a 78 de mitjana. Aquest 2021, la mitjana de pacients/dia és de 51, si bé ara el juny i el juliol l’activitat s’ha incrementat fins a les 112 i 143 consultes.

El més significatiu i diferenciador de Canal Salat respecte de la resta de centres d’atenció primària del Servei de Salut és la cartera de serveis hospitalaris per donar assistència a un terç de la població de Menorca. Metges de l’Hospital Mateu Orfila es desplacen a Ciutadella per passar consulta i atendre els pacients de totes les especialitats. Els darrers serveis que s’han traslladat al centre de salut de ponent han estat podologia i nutrició, amb una consulta setmanal, i pediatria. Des del febrer d’enguany, tres matins per setmana es fan consultes rotatòries de les diferents especialitats pediàtriques: neonatologia, aparell digestiu, neurologia, endocrinologia, pneumologia i nefrologia, i es dóna resposta així a una antiga petició del municipi, que demanava reforçar l’atenció als infants.

Canal Salat també disposa de servei de radiologia, un laboratori on es fa hematologia i bioquímica urgent, un hospital de dia per administrar tractaments oncològics i una unitat d’hemodiàlisi en la qual els pacients amb insuficiència renal greu poden rebre tractament sense desplaçar-se a Maó, a més d’una unitat de salut bucodental, fisioteràpia i unitat d’atenció a la dona.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/08/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]