Categoria: Institucions sanitàries

Sanitat transfereix 400 milions d'euros a les comunitats autònomes per a l'adquisició d'equips d'alta tecnologia per als centres sanitaris del Sistema Nacional de Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha transferit 400 milions d'euros a les comunitats autònomes i a l'INGESA per a l'adquisició d'equips d'alta tecnologia prevista en el Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia (Pla INVEAT) del Sistema Nacional de Salut.

El Pla INVEAT, dotat amb 796 milions d'euros, contempla l'adquisició ordenada i planificada de, almanco, 847 equips d'alta tecnologia en el SNS. Dels 847 equips, 585 aniran destinats a renovar el parc tecnològic i 262 a ampliar la tecnologia del sistema sanitari públic.

Aquest Pla consolidarà l'equitat en l'accés a l'alta tecnologia en el SNS, millorant també la qualitat assistencial i la seguretat de pacients i professionals. 

L'esmentat Pla, que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aprovat pel Govern d'Espanya el passat 27 d'abril i que recull 110 inversions i 102 reformes, s'emmarca en el component 18 "Renovació i ampliació de les capacitats del Sistema Nacional de Salut", que disposa d'una dotació total de 796.100.000 euros, 400 milions que es transfereixen ara i 396 que es transferiran el 2022.

L'objectiu principal d'aquest Pla és incrementar la supervivència global i la qualitat de vida de les persones mitjançant el diagnòstic de les patologies en els seus primers estadis, possibilitant la intervenció terapèutica ràpida, amb especial atenció a les de major impacte sanitari, present i futur, com són les malalties cròniques, les oncològiques, rares i neurològiques. Tot això consolidant l'equitat en l'accés a l'alta tecnologia i millorant la qualitat assistencial i la seguretat de pacients i professionals.

Així es renovarà el cent per cent dels equips que tenen dotze anys o més i, addicionalment, els acceleradors lineals i els equips de tomografia assistida per ordinador de deu o onze anys, en línia amb les recomanacions de les societats científiques.

Així mateix, s'elevarà, com a mínim un 15%, la taxa mitjana de densitat d'equips d'alta tecnologia per 100.000 habitants, amb l'objectiur de millorar l'equitat en l'accés a tot el territori nacional, acostar el servei als i les pacients i situar el SNS, de forma progressiva, en la mitjana europea.

Els equips que s'adquiriran seran acceleradors lineals, equips de tomografia assistida per ordinador, ressonàncies magnètiques, gamma-càmeres, equips d'hemodinàmica, angiografia vascular, angiografia neuroradiològica, equips de tomografia per emissió de positrons i TC (PET-TC) i equips de braquiteràpia.

En concret, per a Balears la inversió consistirà en 8.667.580 € per a 21 equips assignats.

[Font: Ministeri de Sanitat. 20/08/2021]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]