Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Consell de Govern autoritza la transferència de capital de 8.667.580 € a favor del Servei de Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha atorgat l’autorització prèvia de disposició de la despesa derivada de l’expedient de transferència de capital del Ministeri de Sanitat a favor del Servei de Salut de les Illes Balears per un import total de 8.667.580 €, assignat a les Illes Balears per a 2021.

Aquesta transferència de capital és una part que el Servei de Salut rebrà dels 12,7 milions d'euros procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels Fons Europeus, que és un dels eixos del NextGenerationEU, per a adquirir 13 equips d'alta tecnologia sanitària.

La finalitat d’aquest pla és incrementar la supervivència global i la qualitat de vida de les persones mitjançant el diagnòstic de malalties en estadis primerencs, possibilitant la intervenció terapèutica ràpida, amb especial atenció a les patologies de major impacte sanitari, com són les malalties cròniques, les malalties oncològiques, les malalties rares i les malalties neurològiques.

La renovació dels equips d'alta tecnologia es basa en els criteris següents:

  1. Reduir l'obsolescència del parc tecnològic d'equips d'alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut, garantint la renovació del 100 % dels equips (instal·lats en centres de titularitat i gestió pública) que tenen 12 o més anys i, addicionalment, dels acceleradors lineals i la tomografia computada (TC) de 10 i 11 anys.
  2. Elevar com a mínim un 15 % la taxa mitjana de densitat d'equips d'alta tecnologia per 100.000 habitants, a fi de millorar l'equitat en l'accés en tot el territori nacional, acostar el servei als pacients i situar el Sistema Nacional de Salut, de manera progressiva, en la mitjana europea.

Aquest equipament es destinarà als hospitals de Son Espases, Són Llàtzer, Inca i Manacor. Aquesta inversió forma part del Pla INVEAT (Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia) aprovat pel Ministeri, el principal objectiu del qual consisteix a renovar els equips d'alta tecnologia més antics i obsolets, a banda d’ampliar el parc tecnològic de forma planificada i ordenada de tots els serveis de salut.

Amb aquest marc, la Unió Europea ha posat en marxa un paquet de mesures específiques i temporals per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació en la Unió Europea, entre les quals s’inclou el denominat «instrument europeu de recuperació» (també anomenat Next Generation EU), amb una dotació de 750.000 milions d’euros.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 30/08/2021]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]