Categoria: Institucions sanitàries

L'Hospital Can Misses reprèn l'activitat quirúrgica programada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera segueix amb la desescalada del pla de contingència a causa de la reducció progressiva del nombre de persones hospitalitzades per COVID-19.

D'aquesta manera, des del dia 30 d'agost es reprèn l'activitat quirúrgica programada pel fet de recuperar-se la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), que fins ara s’havia destinat a pacients semicrítics per SARS CoV-2. L'únic pacient que quedava ingressat a la Unitat ha estat ingressat a l’UCI de l'Hospital Can Misses per controlar-lo i monitorar-lo adequadament.

La Unitat de Semicrítics, situada en la CMA, es va destinar a pacients greus que no requerien ser ingressats a l’UCI. Comptava amb equips de monitoratge idèntics als que hi ha a l’UCI. Els equips que han atès els pacients semicrítics traslladats a aquesta unitat han estat multidisciplinaris i han estat formats per metges de medicina interna, pneumòlegs, anestesistes i professionals d'infermeria de l'Àrea Quirúrgica.

El tancament d'aquesta unitat permet recuperar l'activitat quirúrgica programada, ja que des de mitjan agost les intervencions es van reduir a les oncològiques, a les preferents i a les urgents.

En un primer moment, durant les dues primeres setmanes de setembre, l'activitat quirúrgica serà d'una mica més del 70% de la capacitat. L'objectiu és assolir el 100% de l'activitat la segona meitat de mes. Així, hi ha 5 sales d’operacions programades al dia de mitjana durant la primera quinzena i 7 a partir del dia 15, la capacitat màxima.

Augmenta l'activitat quirúrgica un 40% en els primers set mesos de l'any

Des de gener fins a juliol de 2021 l'activitat quirúrgica de l'Hospital Can Misses s'ha incrementat un 40%. Així, s'han assolit les 3.541 operacions enfront de les 2.466 del mateix període de 2020.

Així i tot, l'activitat quirúrgica segueix per sota de les dades de 2019 en un 12,5%, ja que en el mateix tram, de gener a juliol, es van practicar 4.047 operacions.

De les 3.541 intervencions quirúrgiques fetes en 2021, 2.687 operacions han estat programades —el 75,8%— i la resta, 764, urgents.

Les operacions ambulatòries —és a dir, les que no requereixen ingrés hospitalari— han augmentat respecte a l'any 2020 un 67,84% i han suposat el 67,2% del total de les intervencions programades. Aquest tipus d'intervencions redueixen les possibilitats de contreure infeccions intrahospitalàries, són més eficients i augmenten la qualitat de vida del pacient.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 30/08/2021]

[Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]