Categoria: Institucions sanitàries

L'Hospital Son Llàtzer posa en marxa la nova Unitat de Rehabilitació Cardíaca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Son Llàtzer ha posat en marxa la Unitat de Rehabilitació Cardíaca amb l’objectiu de coordinar tot un conjunt d’activitats orientades a proporcionar als pacients amb alguna malaltia cardíaca una condició física, mental i social òptima. El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha visitat la Unitat acompanyat pel director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i el gerent de l’Hospital Son Llàtzer, Xavier Feliu.

Son Llàtzer és el primer hospital públic de les Illes Balears que ofereix un programa de rehabilitació cardíaca, que inicialment està dirigit als pacients que han patit recentment un esdeveniment coronari, ja sigui un infart de miocardi, una angina inestable, la implantació d’un stent coronari o una intervenció de bypass.

La participació dels pacients amb cardiopatia isquèmica en el programa redueix el risc de mortalitat, de patir un altre infart i de reingressar en un hospital. Aquests objectius s’aconsegueixen per mitjà d’un enfocament multidisciplinari i multifactorial centrat en cinc punts: la pràctica i la promoció d’exercici físic; el control dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, diabetis, colesterol alt, entre d'altres); la motivació per adoptar hàbits de vida saludables (com ara abandonar el tabac, nutrició sana); la promoció de l’adherència al tractament farmacològic, i la gestió dels aspectes psicosocials que afecten aquests pacients (ansietat, depressió, tornada a lla feina, etc.)

La posada en marxa de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diversos serveis de l’Hospital Son Llàtzer, sota la coordinació dels doctors Joan Torres i Tomás Ripoll, del Servei de Cardiologia, i de les doctores Sandra Monleón, Antònia Mateu i Mari Àngels Farreny, del Servei de Rehabilitació. El nucli de la Unitat el completen les infermeres Clara Trias i Joana Aina Ferrer i les fisioterapeutes Maria Company, Antònia Plomer i Carolina Simó. Hi participen també els serveis de Psicologia i Psiquiatria, Endocrinologia, Treball Social, Urologia i Pneumologia.

El programa es du a terme en tres fases: en la primera, durant l’hospitalització dels pacients, l’equip mèdic i d’infermeria imparteix educació sobre hàbits de vida saludables i resol els múltiples dubtes que inquieten aquests pacients per reprendre la seva vida una vegada fora de l’hospital. En la segona fase, que és ambulatòria, el personal mèdic procura als pacients entrenament físic sota control i monitoritzats per mitjà d’un electrocardiograma; a més, incideixen en el control de la hipertensió, de la diabetis, del colesterol i del tabaquisme, i en l’adopció d’una alimentació sana.

En aquesta segona fase, els pacients assisteixen a diverses xerrades grupals per conèixer la seva malaltia, i també saber com seguir una alimentació saludable i controlar l’ansietat i l’estrès, a més d’informar-se dels importants beneficis que els aporta fer exercici físic. No obstant això, en alguns casos concrets els pacients són remesos a consultes específiques de tabaquisme, de psicologia clínica, d’endocrinologia o d’andrologia.

Finalment, la tercera fase té com a objectiu el manteniment a llarg termini dels hàbits de vida saludables una vegada completades les fases hospitalàries.

Actualment, onze pacients cardiòpates són tractats a la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital Son Llàtzer.

[Font: Conselleria de Salut. 14/04/2014]