Categoria: Institucions sanitàries

L’Hospital de Manacor tindrà un nou edifici d'ús ambulatori i un bloc quirúrgic i obstètric totalment reformat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital de Manacor s'ampliarà fins a més del doble de la seva superfície actual i disposarà d’un nou edifici d’ús ambulatori i d’un bloc quirúrgic i obstètric totalment reformat. Així ho preveu el pla director del centre, que compta amb un pressupost de 76,2 milions d’euros i té un termini d’execució de quatre anys.

Aquest projecte, que canviarà la fesomia del centre, amb tres actuacions simultànies d’ampliació i reforma de prop de 40.000 m2, beneficiarà una població de més de 150.000 persones.

Una vegada finalitzades les obres, l’Hospital passarà a tenir 53.445m2, més del doble de la superfície actual ( 24.531 m2). La fase anterior, que consistia en la reforma del Servei d’Urgències i la instal·lació de la ressonància magnètica, ja està completada.

El projecte

El Servei de Salut ha adjudicat el projecte bàsic i d’execució i direcció d’obra de la reforma del centre hospitalari, que preveu tres grans actuacions.

La primera consisteix en la construcció d’un nou edifici, en forma de L i connectat a l’actual Hospital, que serà principalment d’ús ambulatori; la segona preveu la construcció d’un edifici industrial, que es convertirà en una central d’instal·lacions i serveis generals; i la tercera actuació se centra en l’actual edifici, amb una gran reforma interior —a mesura que es vagin alliberant espais— i la construcció d’una nova planta on creixerà el bloc quirúrgic i obstètric.

Les tres actuacions suposen la reforma o ampliació de 38.265 m2: 28.625 d’ampliació o nova planta i 9.640 de reforma.

Les accions es duran a terme simultàniament, fent reformes a mesura que es vagin alliberant espais. El projecte es desenvoluparà de la manera següent:

  • Nou edifici en forma de L (21.273 m2)

És un edifici de nova planta en forma de L, principalment d’ús ambulatori, amb dos soterranis (per a aparcament), planta baixa i tres plantes.

Atès que la majoria dels pacients que acudiran a aquesta part de l'Hospital seran externs i no necessitaran accedir als serveis interns de l’hospital es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l’interior d’aquest. Això no obstant, pel fet que sí que hi ha una part dels pacients que no són ambulatoris, es planteja la forma de L per facilitar la connexió amb àrees internes de l’Hospital.

L’edifici disposarà d’un aparcament soterrani amb 280 places (planta -1 i -2), dos serveis d’ús ambulatori, hemodiàlisi i rehabilitació (planta baixa), consultes externes i gabinets d’exploració (primera i segona planta) i hospital de dia mèdic oncològic (tercera planta, que tindrà una connexió directa amb l’hospital actual).

  • Edifici industrial per a serveis generals (2.765 m2)

Es construeix una nau que albergarà les centrals de les instal·lacions, manteniment i serveis generals.

És un edifici de tipus industrial, gairebé tot de nova planta, on s’instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s’ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i actualitzaran els equips.

  • Construcció de la nova planta quirúrgica i reforma interior d’espais de l’actual edifici (14.226 m2: 4.586 d’ampliació i 9.640 de reforma)

Consisteix principalment en la reforma interior de l’actual Hospital i també en la construcció d’una nova planta on s’ampliarà el bloc quirúrgic i obstètric.

Aquesta és la intervenció més complexa des del punt de vista tècnic, ja que s’ha de fer procurant interferir el menys possible en l’activitat del centre hospitalari.

A la planta primera es durà a terme una remodelació integral del bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixarà les de la planta tercera per a cirurgia programada.

Al costat del bloc de CMA es posaran boxes, l’àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. S’amplia també el bloc obstètric i s’ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic.

A la tercera planta —de nova construcció— es construirà un nou bloc quirúrgic: comptarà amb set sales d’operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxes.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 24/09/2021]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]