Categories: Institucions sanitàries, Qualitat

Salut inicia les obres de condicionament a Son Espases per instal·lar quatre acceleradors lineals nous

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La inversió prevista és de 10 milions d’euros. S’incorporarà el tractament de radiocirurgia intracranial.

El Servei de Salut ha iniciat les obres de condicionament de l’Hospital Universitari Son Espases per instal·lar quatre acceleradors lineals nous en el servei de radioteràpia; tres substituiran els que hi ha ara —que tenen més de deu anys— i se n’hi afegeix un altre.

La inversió prevista, de 10 milions d’euros, permetrà dotar els serveis d’Oncologia Radioteràpica i de Radiofísica Hospitalària dels equips necessaris per implantar les tècniques de tractament i planificació amb l’exactitud i la precisió necessàries d’acord amb els estàndards actuals. La nova tecnologia millora l’efectivitat i els resultats d’aquests tractaments.

El quart accelerador s’utilitzarà per a tractaments amb radiocirurgia. Actualment, els pacients de les Illes Balears per als quals està indicat el tractament de radiocirurgia intracranial s’han de derivar a centres concertats que disposen d’acceleradors lineals o equips similars per fer aquests tipus de tractaments amb la precisió necessària. Amb la nova tecnologia s’incorporarà aquesta tècnica a la cartera de serveis de la comunitat autònoma.

Per això, mentre durin les obres de condicionament, instal·lació i posada en marxa dels nous acceleradors lineals, el Servei de Salut ha previst contractar un servei de derivació de pacients de radioteràpia de l’Hospital Universitari Son Espases, pel valor estimat de 852.700,00 euros per als anys 2022 i 2023. El Consell de Govern ha donat autorització prèvia al director general del Servei de Salut per dur a terme aquesta contractació.

La derivació es durà a terme en règim ambulatori per mitjà d’un contracte de serveis amb el circuit que estableixi l’HUSE amb l’empresa que en resulti adjudicatària.

Aquesta renovació d’equipaments està prevista dins el Pla INVEAT amb càrrec als fons europeus Next Generation EU, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Sanitat, que té per objectiu principal incrementar la supervivència global i la qualitat de vida per mitjà del diagnòstic de malalties en estadis primerencs i fent possible la intervenció terapèutica ràpida, amb atenció especial a les patologies de més impacte sanitari, present i futur, com són les malalties cròniques, les malalties oncològiques, les malalties rares i les malalties neurològiques.

Entre els objectius específics del Pla s’inclou la possibilitat de reduir l’obsolescència del parc tecnològic d’equips d’alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut, a fi de garantir la renovació del 100% dels equips que tenen dotze anys o més i, addicionalment, els acceleradors lineals d’entre deu i onze anys, en consonància amb les recomanacions de les societats científiques.

La radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT) utilitza aquests acceleradors lineals per administrar de manera segura dosis precises de radiació a un tumor, alhora que es redueix al mínim la dosi que rep el teixit normal circumdant.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 18/07/2022]

[Foto: Infosalut / Hospital Universitari Son Espases / CC BY-NC-SA 4.0]