Categoria: Institucions sanitàries

El grup d'experts reunit a l'Escola de Salut de Menorca difon set recomanacions per al futur tractat internacional de pandèmies

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'informe ha estat publicat per la prestigiosa BMJ Global Health i recull indicacions sobre propietat intel·lectual i transferència de coneixements tècnics i tecnologia a tenir present per fer front a emergències sanitàries.

El Grup d'Experts sobre el Tractat de Pandèmies, reunit de forma virtual en el marc de l'Escola de Salut Pública de Menorca, ha fet públic l'informe amb les recomanacions a tenir en compte per a l'elaboració del tractat, que s'està discutint a l'Òrgan de Negociació Intergovernamental (INB) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Publicat a la BMJ Global Health, una de les revistes de medicina més influents i respectades, l'informe recull set recomanacions per a dissenyar un sistema global just per a compartir els components bàsics necessaris que garanteixin l'accés equitatiu a contramesures mèdiques, com a vacunes i teràpies, a una pandèmia. Aquests components bàsics són la propietat intel·lectual, el coneixement i la tecnologia darrere de les vacunes, els medicaments i els productes mèdics utilitzats en una resposta a una pandèmia, que les empreses generalment han dubtat a compartir a la pandèmia de COVID-19.

Els autors de l'article de BMJ Global Health fan, entre d'altres, les següents recomanacions al Tractat de Pandèmies:

  • Assegurar un finançament suficient per a l'R+D biomèdica.
  • Crear les condicions per a la concessió de llicències d'R+D finançades pel govern.
  • Ordenar la transferència de tecnologia.
  • Compartir la propietat intel·lectual, les dades i els coneixements necessaris per a la producció i el subministrament de productes.
  • Agilitzar els estàndards i procediments reguladors per a comercialitzar contramesures mèdiques.
  • Garantir una transparència major i un govern inclusiu d'aquests sistemes. 

Les troballes d'aquest grup d'experts són particularment rellevants, ara que els 194 estats membres de l'OMS varen acordar negociar un instrument internacional que situaria millor al món en la prevenció, resposta i preparació per a futures pandèmies. 

[Font: Escola de Salut Pública de Menorca. 19/07/2022]

[Foto: Escola de Salut Pública de Menorca]