Categoria: Institucions sanitàries

El Servei de Salut rebrà 4,5 milions d'euros del Ministeri de Sanitat per al Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre els objectius que s’han de satisfer amb l’aplicació d’aquests fons hi ha el d’augmentar la capacitat de resolució. També s’ha d’impulsar la millora contínua de la interoperabilitat de les històries de salut digitals autonòmiques.

La Conselleria de Salut i Consum transferirà prop de 4,5 milions d’euros al Servei de Salut de les Illes Balears per impulsar l’atenció primària a les Illes Balears. Aquests són fons finalistes que el Ministeri de Sanitat destina a les comunitats autònomes per implementar el Pla d’Acció d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023.

Concretament, el Consell de Govern ha aprovat atorgar a la Conselleria de Salut i Consum l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’autorització i disposició de la despesa relativa a l’expedient de transferència corrent i de capital a favor del Servei de Salut de les Illes Balears per desenvolupar les actuacions corresponents al fons finalista 22142 d’atenció primària i comunitària, per un import de 4.494.247 €.

El 20 de juliol de 2022, el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut aprovà els criteris per a la distribució entre les comunitats autònomes i els territoris de l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA) dels fons finalistes destinats a implementar el Pla d’Acció d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023. Amb aquests criteris, a les Illes Balears s’han assignat 4.494.247,75 € (2.223.365,68 € destinats a despesa corrent i 2.270.882,07 € per a despesa de capital).

Entre els objectius que s’han de satisfer amb l’aplicació d’aquests fons hi ha el d’augmentar la capacitat de resolució. Aquest objectiu s’ha d’assolir mitjançant la identificació dels procediments diagnòstics que s’han de dur a terme a l’atenció primària, l’adquisició de l’equipament diagnòstic i la formació necessària dels professionals, així com mitjançant l’optimització dels processos administratius.

Un altre objectiu és fomentar la qualitat assistencial i la pràctica basada en l’evidència científica.

Les accions concretes que s’han de dur a terme són la implementació de les recomanacions de pràctiques que cal evitar a l’atenció primària corresponents al projecte «Compromís per la qualitat de les societats científiques a Espanya» segons l’actual metodologia establerta entre Guia Salut i el Ministeri de Sanitat; la implementació íntegra de les recomanacions recollides en les estratègies de salut del Sistema Nacional de Salut (SNS) que es refereixin a aquest àmbit assistencial dedicant-hi els recursos necessaris per a aquesta finalitat, i l’impuls a la millora contínua de la interoperabilitat de les històries de salut digitals autonòmiques com a principal element d’intercanvi d’informació entre professionals de diferents àmbits assistencials.

Els fons també tenen per objectiu reforçar l’orientació comunitària, la promoció de la salut i la prevenció en atenció primària a través del desenvolupament d’una estratègia de salut comunitària en l’àmbit de les comunitats autònomes, una estratègia de formació en abordatge biopsicosocial i acció comunitària, i l’enllaç a eines de recomanació d’actius per a la salut i recursos comunitaris en la història de salut digital.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/10/2022]

[Foto: CS Emili Darder]