Categoria: Institucions sanitàries

El Servei de Salut ha invertit 300 milions d'euros en infraestructures que ja s'estan construïnt i 150 milions d'euros en infraestructures projectades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut ha dut a terme, dins el Pla d’Infraestructures, una inversió de 450 milions d’euros i la creació de 4.500 llocs de feina directes i indirectes.

En concret, en els projectes que ja estan en marxa s’inverteixen 300 milions d’euros i generen 3.000 llocs de feina, mentre que els projectes prioritaris, sobre els quals ja es fa feina, suposaran almanco 150 milions d’euros d’inversió i contribuiran a crear 1.500 llocs de feina.

El Servei de Salut ha incrementat en 751.303.500 € la despesa consolidada en salut des de l’any 2014, el que suposa un increment percentual del 57,5%. L’any 2014 la despesa consolidada del Servei de Salut va ser de 1.305.052.430 €, mentre que l’any 2022 la despesa prevista s’incrementarà fins als 2.056.355.930 €.

Cal recordar l’increment d’activitat extraordinària als centres hospitalaris de Balears per tal de reduir les llistes d’espera. S'ha aconseguit dur a terme un total de gairebé 90.000 actes mèdics en jornada d’horabaixa.

D'altra banda, s’ha millorat el termini de pagament a proveïdors de 90 dies en 2015 a 49 en 2021, amb la qual cosa els proveïdors cobren 41 dies abans. En aquest sentit, també ha posat l’exemple de la Central de Compres, que només tramitava per contracte en 2015 el 18,7% del pressupost, mentre que enguany tramitarà per contracte el 70% de les compres.

Destaca la construcció del nou complex sociosanitari Son Dureta, que s’iniciarà en 2023 amb 500 places per a malalts crònics i una inversió inicial de 94 milions d’euros; la reconversió de l’Hospital Psiquiàtric (10 milions d’euros); l’ampliació de l’Hospital de Manacor, que suposa una inversió de 60 milions d’euros i multiplicar-ne per dos la superfície; la construcció de les noves urgències, l’UCI i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca (14 milions d’euros); la reforma de l’Hospital General de Palma; el nou Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d’euros; o a l’Hospital Can Misses, la construcció de dues noves sales d’operacions, l’adequació de l’actual Àrea Quirúrgica, la posada en marxa d’una nova planta amb 30 llits, les obres del laboratori de Microbiologia, i del laboratori de Fecundació In Vitro, amb un import de 3 milions d’euros, entre d’altres.

En 2023 serà una realitat el nou Servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera, o els centres de salut que estan a punt d’iniciar les seves obres, com el Centre de Salut Nuredduna (Artà), amb una inversió de 4,3 milions d’euros, o les noves unitats bàsiques de salut de Montuïri, Sant Joan, Consell i Santa Margalida, que ja estan adjudicades. La inversió total de les quatre unitats bàsiques és de 4,5 milions d’euros. La propera adjudicació de les obres i manteniment dels centres de primària de Bons Aires i Son Ferriol (Palma), i el centre de salut de Pollença té un pressupost de 72 milions d’euros. El projecte de reforma de Canal Salat, a Ciutadella, té un pressupost de 7,7 milions d’euros, mentre que la construcció de la nova base del 061 a Formentera suposa una inversió de 2,6 milions d’euros.

Recursos humans

El principal increment pressupostari del Servei de Salut ha anat dirigit a incrementar el personal sanitari i no sanitari. En 2014 el Servei de Salut comptava amb 14.343 llocs de feina; l’any 2022 han passat a ser 17.565 llocs de feina. Això és un augment de 3.222 llocs, als quals cal sumar els treballadors de l’empresa pública GSAIB (918 treballadors).

També destaca l’acord pel qual s’aproven les ofertes d’ocupació pública addicional d’estabilitat ordinària per a l’any 2022. 1.605 places de les diferents categories de professionals per mitjà del sistema de selecció de concurs, i 2.509 places pel sistema de selecció de concurs oposició. En total s’estabilitzaran 4.114 places. Així mateix, ha recordat que de les setanta categories ofertes en les ofertes d’ocupació pública de 2015 a 2021 i convocades fins avui, s’han adjudicat 2.962 places.

Tecnologia sanitària

Exemples de millores en tecnologia sanitària són la incorporació d’una nova flota per al transport aeri sanitari, amb dos nous avions i dos nous helicòpters més moderns i equipats amb la darrera tecnologia, que substitueixen els vehicles actuals; la renovació de tota la tecnologia diagnòstica d’alta precisió (TAC i ressonàncies magnètiques) dels hospitals públics, amb una inversió de 22 milions d’euros provinents de fons europeus; la millora de l’atenció oncològica, amb la instal·lació d’un nou accelerador lineal a Son Espases (n’hi haurà quatre en total), amb la possibilitat de fer radiocirurgia i la implementació del programa CAR-T de medicina oncològica de precisió.

Així mateix, s’han ampliat els laboratoris de microbiologia dels hospitals Son Espases, Son LlàtzerCan Misses i el Mateu Orfila. A més, s’ha posat en marxa el nou Laboratori de Salut Pública, una reivindicació històrica dels professionals. S’ha implantat la prestació d’eutanàsia des del juny de 2021 i també el trasplantament de fetge a les Illes Balears. Igualment, s’ha impulsat el cribratge de càncer de còlon i s’ha incorporat la teràpia de protons contra el càncer, entre altres mesures.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 20/10/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]