Categoria: Institucions sanitàries

La sanitat pública de les Illes Balears ampliarà condicions laborals i organitzatives per millorar l'atenció als usuaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Mesa Sectorial de Sanitat assoleix un ampli acord que inclou augments salarials, fidelització de personal i millores en la gestió d'atenció primària.

La Mesa Sectorial de Sanitat, formada pel Servei de Salut i els representants sindicals de les organitzacions UGT, SIMEBAL, SATSE, CSIF, CCOO i USAE, ha aconseguit un acord per unanimitat per tal de millorar les condicions laborals i retributives dels professionals, així com millorar les mesures organitzatives i de gestió a l’àmbit de la sanitat.

El Servei de Salut i els representants sindicals han aprovat per majoria un ampli acord que estableix les bases per fer un canvi profund en l’organització i la gestió de l’atenció primària, millorarà les condicions de feina dels professionals i contribuirà a fidelitzar els professionals que es formen a les Illes Balears perquè desenvolupin la carrera professional al Servei de Salut.

Així, entre les principals mesures organitzatives s’ha aprovat la jornada laboral de 35 hores per a tot el personal a partir del 1r de gener de 2023, la creació de borses úniques de feina per a cada categoria i especialitat, l’augment del preu de l’hora de guàrdia dels metges fins als 31,05 €/dia laborable i l’increment de la retribució a partir de la cinquena guàrdia mensual. Això farà que el Servei de Salut pagui el preu d’hora de guàrdia més elevat de tot l’Estat.

Pel que fa a l’atenció primària, les agendes dels metges s’estructuren per adequar les càrregues de feina. En aquest sentit, els metges i pediatres cobraran per activitat extraordinària per cada pacient atès en superar les 35 i les 25 consultes diàries, respectivament.

El Servei de Salut crearà un total de cent vint-i-set places estructurals de medicina de família, que permetran reduir les quotes de cada metge. També es crearà la figura del responsable de gestió dels processos clinicoadministratius per augmentar la resolució d’expedients a l’atenció primària i es crearà una unitat jurídica de desburocratització.

Per fer front a la manca d’efectius en determinades categories i poder garantir l’assistència sanitària, la Mesa Sectorial ha aprovat les retribucions per desplaçament en cas que sigui necessari mobilitzar efectius entre centres hospitalaris. Així mateix, s’estendran els efectes retributius del personal fix al temporal quant a la carrera professional a partir del 1r de gener de 2021.

Amb l’objectiu de fidelitzar i captar els professionals que fan la residència al Servei de Salut, es preveu un increment de l’hora de guàrdia. A més, s’estableix un complement de fidelització per als residents a Menorca, Eivissa i Formentera de 4.800 € per a tots aquells que s’incorporin com a facultatius especialistes d’àrea durant un període mínim de tres anys.

En aquest sentit, el complement de fidelització per als residents a Menorca, Eivissa i Formentera, que només perceben treballadors del grup sanitari A1, s’ampliarà amb data 1r de gener de 2023 al grup A2.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/12/2022

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]