Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COMIB es reuneix amb l'IB-Salut amb la prioritat de cuidar dels professionals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En aquesta reunió entre el COMIB i l'IB-Salut s’han abordat assumptes com el Programa d’Atenció al Metge Malalt, la col·legiació obligatòria, l’augment de les agressions en l’àmbit sanitari, la situació de les àrees de molt difícil cobertura de guàrdies o el procés de consolidació de l'OPE, entre altres assumptes.

Durant la trobada, es va destacar la labor dels Col·legis de Metges com a garants de la qualitat professional i dels serveis que es presten als ciutadans, en especial davant situacions d’intrusisme que s’han donat en altres comunitats autònomes.

El COMIB va subratllar que els Col·legis de Metges tenen la potestat de controlar l’exercici professional pensant en la salut de tots els ciutadans, les necessitats dels quals són desiguals i heterogènies. Així, es garanteix a la societat una protecció clara i uniforme, tant pels professionals, amb la defensa i certificació de la seva capacitat professionals, formació i exercici, com pels ciutadans, garantint el seu dret a rebre una assistència sanitària de qualitat que respongui a les seves necessitats.

També es va comentar la importància de potenciar el Programa d’Atenció al Metge Malalt, perquè els metges no són conscients dels riscos psicosocials als quals estan exposats, ja que són inherents a la pràctica clínica i, a més, poden mancar dels recursos per a fer-los front de manera efectiva.

Fa més de dues dècades, els Col·legis de Metges van fer un pas endavant assumint els deures del Codi de Deontologia, la regulació de la professió i el compromís amb la cura de la ciutadania, garantint l’assistència d’aquells professionals mèdics afectats per un problema de salut mental o addicció.

A aquest efecte va néixer el Programa d’Atenció al Metge Malalt, una iniciativa pionera a Europa que resumeix el sentit mateix dels col·legis de metges i de la professió, que consisteix a vetllar per la seguretat del pacient. Avui, aquest programa és una realitat assumida en la professió i valorada molt positivament per institucions, professionals i societat en conjunt.

També es va mostrar preocupació per l’augment de les agressions en l’àmbit sanitari i es va assenyalar la rellevància de continuar amb campanyes de conscienciació, reforçar les mesures preventives, desenvolupar programes formatius sobre com afrontar aquestes situacions, continuar sol·licitant la consideració jurídica per al delicte de les agressions en l’exercici privat de la professió i aconseguir que els procediments judicials siguin ràpids, expeditius i exemplaritzants.

[Font: COMIB. 27/09/2023]

[Foto: COMIB]