Categoria: Qualitat

El Defensor dels Usuaris de la sanitat pública va tancar prop del 90 % de les queixes, reclamacions i consultes rebudes el 2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Oficina del Defensor dels Usuaris del Sistema Sanitari Públic de les Illes Balears va registrar l’any passat 235 queixes, reclamacions, peticions d’informació, suggeriments i agraïments i, d’aquests tràmits, en va respondre i tancar 207, és a dir, el 88 per cent.

En 2020, la COVID-19 va ocasionar una disminució en el nombre de queixes i reclamacions en les èpoques d’augment dels contagis i també un canvi en els motius de reclamació. Al voltant de l’11 % del total estan relacionades directament amb la COVID-19 (aïllaments, baixes, protocols, proves PCR) mentre que en altres casos, com ara les demores, el coronavirus apareix com a causa secundària.

Per illes, 188 tràmits varen correspondre a Mallorca; 31, a Menorca; 14, a Eivissa, i 2, a Formentera.

Per tipologia, un total de 133 varen ser queixes; 74, reclamacions, i 22 varen ser peticions d’informació. També hi va haver 3 suggeriments i 3 agraïments.

Els motius principals de les queixes el 2020 varen ser la demora i l’anul·lació de cites amb especialistes, cirurgia, proves diagnòstiques i tractament a hospitals (54); la relació no satisfactòria amb el personal del centre de salut (28); les queixes relacionades amb la COVID-19 (27); les reclamacions de costos per tractament, proves diagnòstiques, atenció a la privada o trasllat (15); la dificultat per tenir accés telefònic (14); la falta d’assistència, desacord en el diagnòstic, tractament o protocol (13); els canvis de metge, segones opinions o medicació (12); les queixes pel funcionament del centre de salut (10), i els problemes amb les altes i baixes (10).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 12/08/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]