Categoria: Qualitat

L’Hospital Universitari Son Espases obté la certificació CAT de qualitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Fundació CAT és l'organisme de certificació de qualitat en la transfusió de sang, components sanguinis, teràpia cel·lular i tissular, que acredita l'acompliment dels estàndards en transfusió sanguínia del Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases, concretament en la pràctica transfusional i la gestió de la qualitat.

La certificació obtinguda pel Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases està avalada per les societats científiques de l'àmbit de l'hematologia i la transfusió sanguínia. Des de finals de l'any 2010, compta amb l'Acreditació ENAC, la qual cosa li afegeix validesa internacional i suposa una certificació integral de la qualitat i de la seguretat transfusional en tota l'estructura de l'organització, en els processos operatius i en els recursos de les entitats certificades i contribueix en la implicació de tot el personal amb la millora continuada.

La certificació suposa una garantia de la qualitat en els processos que es duen a terme. Entre aquests processos, cal remarcar els següents:

  • El control de qualitat i de seguretat en tot el procés de donació, producció dels components sanguinis, conservació, distribució i transfusió als pacients.
  • La garantia que suposa per a l'usuari de la sanitat, tenint en compte la transversalitat dels procediments i els productes tractats.
  • La bioseguretat amb la minimització dels riscos infecciosos i biològics.
  • La traçabilitat en les donacions i en les transfusions.
  • La seguretat en les proves de compatibilitat entre el receptor i el donant en les transfusions.
  • L'existència de protocols d'actuació en cas d'accidents i d'emergències sanitàries.
  • El confort, la higiene i la màxima desinfecció de les instal·lacions.
  • La gestió de residus sanitaris correcta, tant per raons de bioseguretat com per raons mediambientals.
  • La intimitat del pacient i la confidencialitat de la informació.
  • L'ús d'eines de mesura d'opinió i de satisfacció dels ciutadans.
  • La qualificació, capacitació i actualització permanent de la formació de tots els professionals.

Algunes dades rellevants que donen suport al significat de la Certificació CAT

En tot el territori nacional, s'efectuen 5.000 transfusions diàries i 20.000.000 de transfusions anuals. Cada dia, entre 60 i 75 persones salven la seva vida a Espanya gràcies a les transfusions, en aquest fet rau la importància d'assegurar la qualitat en els processos de transfusió de la sang. Actualment, el 70 % de les unitats de sang obtingudes a Espanya procedeixen de centres que tenen la Certificació CAT i el 67 % dels components sanguinis es transfonen a hospitals que també tenen la Certificació CAT.
Aproximadament, el 20 %-30 % del total de transfusions es duen a terme en plantes d'hematologia o en unitats d'hospitalització de dia.

A l'Hospital Universitari Son Espases, respecte a les transfusions, s'efectua l'activitat anual següent:

En relació amb els trasplantaments de medul·la òssia, durant l'any 2014 s'efectuaren 39.17 trasplantaments que foren autòlegs (el receptor rep les seves pròpies cèl·lules mare); 11, al·logènics emparentats (el donant és una altra persona, és un familiar compatible); 6, haploidèntics (el donant és el pare o la mare); i, finalment, 5 foren trasplantaments al·logènics no emparentats (el donant és una persona no relacionada, però compatible amb el receptor).

Aquesta acreditació reflecteix la decidida voluntat de l'Hospital Universitari Son Espases i de tots els seus professionals de prestar un servei de qualitat certificat i coincident amb els estàndards internacionals. També reflecteix l'esforç dels professionals per estar sempre a l'avantguarda de l'atenció sanitària dels seus pacients.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 18/05/2015]

[Foto: IB-Salut]