Categoria: Recursos humans

La Mesa Sectorial de Sanitat ha aprovat el Pla d’ordenació dels recursos humans de GESMA

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Mesa Sectorial de Sanitat ha aprovat el Pla d’ordenació dels recursos humans de GESMA amb els vots favorables de la FSES (inclou el Sindicat Mèdic i el SATSE), d’USAE i de l’Administració, l’abstenció de CSI-CSIF i els vots contraris d’UGT i de CCOO. La sessió ordinària d’avui ha estat presidida pel secretari general del Servei de Salut, Bartomeu Alcover, amb l’assistència del director de Recursos Humans, Miquel Costa. Aquest acord és el fruit de la negociació de l’Administració amb els agents socials en diferents reunions que han tengut lloc durant els mesos de desembre i gener, en un marc de màxima col·laboració i diàleg.

El Pla d’ordenació dels recursos humans integra el personal de GESMA dins l’estructura del Servei de Salut amb l’únic objectiu d’optimitzar tots els recursos disponibles. Proposa l’amortització de 32 places d’interinitat de GESMA, la supressió de 8 càrrecs directius —amb un estalvi de mig milió d’euros— i la reubicació en altres gerències de 47 persones del personal fix. Per àrees, 61 places corresponen als Serveis Centrals de GESMA (inclosos els vuit càrrecs directius); 9 a l’Hospital Psiquiàtric; 7 a l’Hospital Joan March, i 10 a l’Hospital General.

L’àrea assistencial queda afectada mínimament, atès que s’amortitzen les coordinacions mèdiques i les direccions de servei i de secció que no són necessàries pel fet que al centre hospitalari no hi ha els serveis en qüestió. Són els Serveis Centrals l’àrea que resultarà afectada: Recursos Humans, Comptabilitat, Prevenció, Gestió Administrativa, Informàtica, Magatzems, Qualitat i l’equip directiu.

Es tracta d’un procés de racionalització que redueix i simplifica una estructura orgànica sobredimensionada, que generava algunes duplicitats i bosses d’ineficiència. De fet, el Pla s’ha consensuat basant-se en criteris d’eficiència i austeritat. Cal tenir en compte que amb aquesta reordenació s’estalvia una quantitat de 3,472 milions, cosa que permet complir el Pla d’equilibri financer aprovat per la Comunitat Autònoma i mantenir els hospitals sociosanitaris oberts i oferint-hi la mateixa qualitat assistencial.

Pel que fa al nou model d’atenció sociosanitària, l’Hospital Joan March quedarà adscrit a la Gerència de l’Hospital Son Llàtzer i l’Hospital General i el Psiquiàtric, a l’Hospital Universitari Son Espases. És important subratllar que els pacients no resultaran afectats en cap cas per aquest pla de viabilitat, ja que es conserven la cartera de serveis actual i tots els programes assistencials, a fi de poder prestar assistència als diferents sectors d’atenció primària i als hospitals d’aguts. Cal destacar que, amb un important esforç de l’Administració, es mantendrà l’activitat de l’Hospital General i de l’Hospital Joan March amb el nombre de llits actual.