Back Estàs aquí:Home Gestió sanitària Notícies de gestió sanitària Institucions sanitàries Licitació de les obres de la segona fase del projecte de reforma de l’Hospital Verge del Toro

Licitació de les obres de la segona fase del projecte de reforma de l’Hospital Verge del Toro

El Consell de Govern va autoritzar la licitació de les obres de la segona fase del projecte de reforma de l’Hospital Verge del Toro, que donarà resposta a les necessitats assistencials dels pacients de Menorca amb alguna malaltia crònica.

Amb un pressupost d’1 milió d’euros, es preveu un termini aproximat d’un any per contractar l’assistència tècnica i la direcció facultativa, i un termini d’uns 24 mesos més per executar l’obra.

Actualment, el Servei de Salut està enllestint la primera fase del projecte, que consisteix en les obres de consolidació i manteniment de l’antic hospital, en les quals es rehabiliten la façana, les cobertes i l’estructura de l’edifici principal.

Per a la segona fase, el Servei de Salut es planteja la licitació d’un concurs obert per aconseguir un disseny actual, mediambientalment eficient i amb la confortabilitat que els nous temps requereixen per proporcionar als usuaris una atenció sociosanitària amb els estàndards de qualitat actuals. 

El projecte de reforma interior s’ha d’ajustar al Pla Funcional d’Usos que es va presentar el juny de l’any passat. Aquest Pla, integrat dins el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de la Conselleria de Salut, pretén integrar un conjunt de dispositius per donar resposta a les necessitats assistencials de pacients amb malalties cròniques amb complexitat clínica i als seus familiars. I és que es preveu que, entre els anys 2016 i 2029, el nombre de persones majors de 65 anys de Menorca passi del 16 % al 23 % del total de població.

El projecte preveu una superfície útil de 5.101 m2, 60 habitacions i entre 60 i 90 llits. Hi haurà una àrea d’hospitalització amb quatre unitats (una per planta), una àrea ambulatòria —amb un hospital de dia, consultes externes i una unitat d’estimulació cognitiva— i una àrea de suport clínic.

Aquesta és la cartera de serveis prevista pel Pla Funcional d’Usos:

-Hospitalització de cronicitat (2.348 m2)

  • Convalescència: pacients, generalment amb alguna malaltia crònica, ingressats en hospitals d’aguts per descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre d’estada mitjana.
  • Pacients crònics avançats: pacients amb alguna malaltia crònica avançada (diagnosticats i avaluats no tributaris d’exploracions ni tractaments agressius o invasius) que requereixen ingressar directament des del seu domicili en un centre d’estada mitjana a causa de la descompensació d’alguna de les malalties cròniques.
  • Cures pal·liatives: pacients amb alguna malaltia crònica i/o oncològica que, atesa l’alta complexitat pal·liativa, requereixen ingressar en una unitat específica de cures pal·liatives per controlar els símptomes.
  • Cures especials (estada llarga): pacients generalment amb alguna malaltia crònica i gran dependència que requereixen ingressar per rebre cures complexes continuades que no es poden proporcionar a domicili.

-Àrea ambulatòria de cronicitat (611 m2)

  • Consultes Externes: espai per a la valoració integral, el tractament i les cures.
  • Unitat d’Estimulació Cognitiva: pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora que es puguin beneficiar de l’atenció ambulatòria que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l’objectiu d’aconseguir el grau més alt d’autonomia en totes les dimensions.
  • Hospital de Dia: pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació funcional.

-Àrea de suport clínic (212 m2)

  • Hi haurà un espai de radiologia (convencional i ecografia clínica), farmàcia (dispensació i suport a la prescripció) i laboratori (extracció).

També hi haurà altres àrees destinades a la gestió de pacients (vestíbul, admissions, arxiu, tanatori), una àrea social (menjadors, vestidors, sala multiconfessional), una àrea logística i serveis generals (administració, subministrament i magatzem, cuina, llenceria i bugaderia, residus, manteniment, etc.).

[Font: Conselleria de Salut. 17/05/2019]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*11/03/2019 - Obres de consolidació i reforma a l’antic Hospital Verge del Toro de Maó.
*30/11/2018 - S’adjudiquen les obres de consolidació i manteniment de l'Hospital Verge del Toro