Categoria: Estudis i projectes

Ús de vinorelbina oral i cisplatí tri-setmanalment, posteriorment concomitant amb la RT en pacients amb CPCNP

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la fase II de l'assaig clínic de l'ús de vinorelbina oral i cisplatí tri-setmanalment, posteriorment concomitant amb la radioteràpia (RT) en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites (CPCNP), localment avançat, no resecable. També hi han participat diferents centres espanyols.

Raquel Marsé, oncòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Phase II clinical trial with metronomic oral vinorelbine and tri-weekly cisplatin as induction therapy, subsequently concomitant with radiotherapy (RT) in patients with locally advanced, unresectable, non-small cell lung cancer (NSCLC). Analysis of survival and value of ctDNA for patient selection" a la revista Lung Cancer.

S'han aconseguit pocs avanços en els pacients amb càncer de pulmó no microcític (CPNM) amb malaltia irresecable en estadi III i es justifiquen nous esquemes farmacològics.

Aquest assaig en fase II, obert i d'un sol braç, 65 pacients amb CPNM en estadi III no tractats, considerats quirúrgicament irresecables per un equip multidisciplinari, foren tractats amb dos cicles de cisplatí d'inducció a 80 mg/m² cada vint-i-u més vinorelbina oral matronímica a 50 mg/dia cada dilluns, dimecres i divendres. Durant el tractament concomitant amb la radioteràpia toràcica el cisplatí es va administrar de la mateixa manera, però la vinorelbina oral es va reduir a 30 mg/dia. L'objectiu era administrar una dosi total de radioteràpia de seixanta-sis Gy en trenta-tres fraccions diàries de 2 Gy. El criteri de valoració principal va ser la supervivència sense progressió (SSP). També es va avaluar la correlació entre els nivells d'ADN tumoral circulant (ADNc) i la supervivència.

La vinorelbina i el cisplatí orals matronímics obtenen resultats d'eficàcia similars amb una toxicitat significativament menor que la mateixa quimioteràpia a dosis estàndard. El ctDNA pot identificar poblacions amb un pronòstic especialment bo.

Referència de l'article
Provencio M, Majem M, Guirado M, Massuti B, de Las Peñas R, Ortega AL, et al. Phase II clinical trial with metronomic oral vinorelbine and tri-weekly cisplatin as induction therapy, subsequently concomitant with radiotherapy (RT) in patients with locally advanced, unresectable, non-small cell lung cancer (NSCLC). Analysis of survival and value of ctDNA for patient selection. Lung Cancer. 2021;153:25-34. doi: 10.1016/j.lungcan.2021.01.005. PubMed PMID:33453470.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: IB-Salut - Hospital Universitari Son Espases]