Categoria: Estudis i projectes

Estat nutricional i implementació d'un programa d'educació nutricional en dones joves de gimnàstica artística

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació en Evidència, Estils de Vida i Salut (EVES), integrat per membres de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), de l'Institut Universitari d'Investigació Sanitària (IUNICS) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han publicat un estudi sobre l'estat nutricional i implementació d'un programa d'educació nutricional en dones joves de gimnàstica artística.

Antoni Aguilo, Leticia Lozano, Pedro Tauler, Mar Nafría, Miquel Colom i Sonia Martínez, investigadors del Grup EVES, han publicat l'article amb el títol "Nutritional Status and Implementation of a Nutritional Education Program in Young Female Artistic Gymnasts" a la revista Nutrients.

Les gimnastes adolescents d'alt rendiment es considera que tenen un risc de consum baix d'energia. L'objectiu d'aquest estudi era determinar els efectes de la implementació d'un programa d'educació durant la temporada esportiva en l'estat nutricional i coneixements nutricionals de les gimnastes artístiques femenines del centre de Tecnificació de les Illes Balears.

Es va aplicar un disseny d'intervenció quasi experimental, que va consistir a implementar un programa d'educació nutricional de set sessions impartides durant vuit mesos. Es varen realitzar mesures del consum nutricional, coneixements nutricionals i paràmetres antropomètrics, així com paràmetres hematològics i bioquímics de la sang.

Les gimnastes varen mostrar una baixa ingesta alimentària i d'hidrats de carboni, amb significants augments durant l'estudi. La mitjana del valor per a paràmetres com l'hemoglobina, ferritina, lipoproteïna i nivells de vitamina C i E en el plasma varen ser normals. Durant l'estudi es va observar un baix consum de la majoria dels grups alimentaris, amb valors inicials i finals similars. El coneixement nutricional no canvia com a resultat de l'estudi.

En conclusió, les gimnastes varen informar un baix consum d'energia. Però, els marcadors sanguinis i la majoria dels paràmetres antropomètrics mesurats eren dins rangs normals. El programa d'educació nutricional no va mostrar millores significatives en els hàbits dietètics o el coneixement nutricional de les gimnastes.

Referència de l'article
Aguilo A, Lozano L, Tauler P, Nafría M, Colom M, Martínez S. Nutritional Status and Implementation of a Nutritional Education Program in Young Female Artistic Gymnasts. Nutrients. 2021; 13(5).doi: 10.3390/nu13051399. PubMed PMID: 33919356.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Comisión Nacional de Cultura Física y Deporte México / Alexa Moreno (Baja California) gimnasia artística viga clase I. / CC BY-NC-ND 2.0]