Categoria: Estudis i projectes

Influència de la microbiota intestinal en la neurogènesi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un equip format per investigadors de l'Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i de l'Università Cattolica del Sacro CuoreFondazione Policlinico Universitario A. Gemelli IRCCS (Roma) han elaborat un estudi sobre les evidències i esperances en la influència de la microbiota intestinal en la neurogenesi.

Fiorella Sarubbo, investigadora de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; ha participat en la publicació de l'article amb el títol "The Influence of Gut Microbiota on Neurogenesis: Evidence and Hopes" a la revista Cells.

La neurogènesi en adults (p. ex. la generació de noves neurones durant tota la vida a partir de precursors neuronals indiferenciats en el cervell adult) podria contribuir a la reparació cerebral després d'un dany i participa en els processos relacionats amb la plasticitat, incloent-hi la memòria, coneixement, humor i funcions sensorials. Entre alguns dels factors intrínsecs (estrès oxidatiu, inflamació i edat) i extrínsecs (pol·lució ambiental, estil de vida i dieta) es considera que té un impacte en la neurogènesi, recentment s'ha donat atenció a una miríada de comunitats de microorganismes sapròfits que habiten l'ecosistema intestinal i que es denominen col·lectivament microbiota intestinal. Cada vegada hi ha més proves, principalment d'estudis en animals, que revelen la influència de la microbiota i els seus desequilibris associats a la malaltia en les activitats proliferatives i diferenciadores de les cèl·lules mare neurals en els nínxols neurogènics del cervell. Per una altra part, l'activitat proneurogènica llargament reclamada dels compostos dietètics naturals dotats de propietats antioxidants i antiinflamatòries (com els polifenols, els àcids grassos poliinsaturats o els pro/prebiòtics) pot estar mitjançada, almenys en part, per la seva acció sobre la micoflora intestinal. L'objectiu d'aquesta revisió és resumir la informació disponible sobre la influència de la microbiota intestinal en la neurogènesi, analitzar els possibles mecanismes subjacents i discutir les possibles implicacions d'aquest coneixement emergent per a la lluita contra la neurodegeneració i l'envelliment cerebral.

Referència de l'article
Sarubbo F, Cavallucci V, Pani G. The Influence of Gut Microbiota on Neurogenesis: Evidence and Hopes. Cells. 2022;11(3):382. doi: 10.3390/cells11030382. PubMed PMID: 35159192.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Anna Engler / Neurogenesis / CC BY-SA 4.0]