Categoria: Estudis i projectes

Ingesta dietètica de PFOS i homeòstasi de la glucosa en gent gran no diabètica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre la ingesta dietètica d'àcid perfluorooctanesulfònic (PFOS) i paràmetres d'homeòstasi de la glucosa en una població de gent gran no diabètica.

Dora RomagueraJosep Antoni Tur i Alice Chaplin, investigadores i investigador del grup NUTRECOR, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Dietary intake of Perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) and glucose homeostasis parameters in a non-diabetic senior population" a la revista Environment International.

Els disruptors endocrins (DE) s'han revelat com a possibles factors que contribueixen al desenvolupament de la diabetis de tipus 2. El sulfonat de perfluorooctà (PFOS) és un d'aquests DE relacionats amb malalties cròniques. El sulfonat de perfluorooctà (PFOS) és un d'aquests disruptors endocrins relacionats amb malalties cròniques i ha cridat l'atenció a causa de la seva presència generalitzada als aliments.

L'objectiu era avaluar a l'inici i després d'un any de seguiment les associacions entre la ingesta dietètica estimada (ID) de PFOS, i els paràmetres d'homeòstasi de la glucosa i l'índex de massa corporal (IMC) en una població més gran de 4.600 participants no diabètics de l'estudi PREDIMED-plus.

Aquest és el primer estudi que explora l'associació entre la ID de PFOS i l'homeòstasi de la glucosa. En aquest estudi, una ID basal elevada de PFOS es va associar amb nivells més alts de glucosa plasmàtica en dejú i HbA1c i amb un augment de l'HOMA-IR i de l'IMC després d'un any de seguiment.

Referència de l'article
Khoury N, Ángeles Martínez M, Nishi SK, Ángel Martínez-González M, Corella D, Castañer O, et al. Dietary intake of Perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) and glucose homeostasis parameters in a non-diabetic senior population. Environ Int. 2024 Mar 15;186:108565. doi: 10.1016/j.envint.2024.108565. PubMed PMID: 38574403.

Enllaços Bibliosalut | Text completlogo docusalut 16

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Mercat de Pere Garau / CC BY-NC-SA 4.0]