Categories: Estudis i projectes, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Un projecte de SECPAL i la Fundació Dignia permetrà obtenir la radiografia de les cures pal·liatives a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El darrer informe sobre els recursos existents al país és de l'any 2017 i ja mostrava un accés molt limitat a les cures pal·liatives.

La Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL) i la Fundació Dignia, projecte de cures pal·liatives creada recentment, han signat un acord per col·laborar en el desenvolupament d'iniciatives orientades a sensibilitzar, divulgar, formar i visibilitzar les cures pal·liatives i la seva importància en els processos de malaltia avançada i en el final de la vida. 

Gràcies a aquest conveni, en el darrer trimestre de l'any es presentarà l'Informe sobre la situació de les cures pal·liatives a Espanya, un estudi que servirà per monitorar i avaluar l'avenç d'aquesta prestació i per promoure mesures que permetin garantir una atenció pal·liativa òptima i homogènia en totes les comunitats. 

La darrera anàlisi disponible sobre els recursos específics de cures pal·liatives existents a Espanya es va fer el 2015, amb una posterior actualització de l'any 2017. Aquell estudi ja mostrava una imatge alarmant pel que fa a l'accés, molt limitat, a aquesta classe de cures. Segons dades de l'Atles de les Cures Pal·liatives a Europa, 80.000 persones moren cada any a Espanya sense atenció pal·liativa, i el nostre país ocupa així el lloc 31 de 51 en aquesta mena de serveis. Les dades recollides en aquest nou informe serviran per actualitzar aquesta imatge i conèixer en quins sectors, comunitats autònomes i col·lectius cal incidir amb més urgència. 

Escola Internacional de Formadors en Acompanyament Espiritual

La radiografia de l'estat de les cures pal·liatives a Espanya és només una de les accions que conformen la col·laboració entre SECPAL i la Fundació Dignia, que inclou altres iniciatives com la posada en marxa d'una Escola Internacional d'Estiu de Formadors en Acompanyament Espiritual a la Clínica. 

Amb aquest projecte, les dues entitats aprofundiran en el compromís comú de formar líders clínics experts en l'atenció del patiment en totes les dimensions de la persona i consolidar una comunitat de docents en aquest camp, seguint el model d'acompanyament desenvolupat pel Grup d'Espiritualitat de SECPAL (GES).

[Font: SECPAL. 08/05/2024]

[Foto: Banc d'Imatges InfermeresInfermera de PADES fa visita de seguiment a domiciliCC BY-NC-ND 2.0]