Categoria: Estudis i projectes

Rehabilitació multimodal en cirurgia d'urgències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia de l'Hospital Comarcal d'Inca ha participat en la publicació d'un article sobre la rehabilitació multimodal en cirurgia d'urgències. També hi han participat diferents centres espanyols.

Carlo Brugiotti, cirurgià de l'Hospital Comarcal d'Inca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Rehabilitación multimodal en cirugía de urgencias: ¿utopía o realidad?" a la revista Cirugía Española.

La rehabilitació multimodal quirúrgica (ERAS) constitueix l'aplicació d'una sèrie de mesures perioperatòries basades en l'evidència, amb la finalitat d'aconseguir una millor recuperació del pacient i una disminució de les complicacions i la mortalitat. Aquests programes de rehabilitació multimodal inicialment varen demostrar els seus avantatges en l'àmbit de la cirurgia colorectal sent adoptats progressivament per altres àrees quirúrgiques dins de la cirurgia general i per altres especialitats quirúrgiques. El factor excloent principal per a l'aplicació d'aquest tipus de programes ha estat la presentació clínica urgent, el que ha provocat que a pesar del gran volum de literatura existent sobre ERAS en cirurgia electiva, existeixin pocs estudis que hi hagin investigat l'efectivitat d'aquests programes en pacients quirúrgics en urgències. L'objectiu d'aquest article és mostrar les mesures de recuperació intensificada de la qual es disposa actualment segons l'evidència existent per a cirurgia urgent.

Referència de l'article
Ugarte-Sierra B, Landaluce-Olavarria A, Cabrera-Serna I, Viñas-Trullen X, Brugiotti C, Ramírez-Rodríguez JM, et al. Rehabilitación multimodal en cirugía de urgencias: ¿utopía o realidad? Cir Esp. 9 juny 2020. doi: 10.1016/j.ciresp.2020.04.017. PubMed PMID: 32532473.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Servei de Cirurgia de l'Hospital Comarcal d'Inca]