Categoria: Gestió de la investigació

Espanya, a través de l'ISCIII, entra a formar part de la Infraestructura Europea de Biobancs

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Espanya, a través de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i gràcies al suport del Ministeri de Ciència i Innovació, ha entrat a formar part de la Infraestructura Europea de Biobancs (BBMRI-ERIC), una de les plataformes d'investigació més rellevants de la Unió Europea, que reuneix més de 700 biobancs i controla el catàleg de mostres biològiques més gran del món.

Els biobancs, presents als hospitals i centres d'investigació, són establiments que recullen, emmagatzemen i gestionen mostres biològiques (teixits, òrgans, cèl·lules, etc.) d'animals i de persones, que contenen informació clínica de malalties i que s'utilitzen per donar suport i servei a la investigació biomèdica.

Amb la seva entrada en aquesta Plataforma com a representant espanyol, l'ISCIII completa la participació en totes les infraestructures europees estratègiques en biomedicina, ja que formava part d'EATRIS (Medicina Traslacional), ECRIN (Assajos Clínics), ERINHA (Microbiologia i Agents Patògens), Elixir (Bioinformàtica en Ciències de la Vida) i EU OpenScreen (Cribatge de fàrmacs). 

La Plataforma Nacional de Biobancs i Biomodels de l'ISCIII, que coordina el maneig i subministrament de mostres biològiques de malalties a Espanya i que impulsa la investigació i prestació de serveis en organoides, models d'animals i impressió 3D de teixits, serà el node nacional a BBMRI-ERIC. L'ISCIII i el Ministeri de Ciència i Innovació hi estan representats a l'Assemblea de Socis de la plataforma; el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) hi actuen com a representants científics.

El principal objectiu de l'entrada d'Espanya a la Plataforma Europea de Biobancs a través de l'ISCIII és impulsar la integració dels biobancs espanyols en la infraestructura BBMRI-ERIC. A més, aquesta entrada facilitarà l'accés compartit a informació clínica i mostres biològiques, i fomentarà la internacionalització de l'activitat dels biobancs espanyols en diverses iniciatives europees.

D'aquesta manera, Espanya guanyarà en visibilitat i participació internacional, harmonitzarà la seva investigació amb els objectius europeus, guanyarà en experiència científica i consolidarà la seva tasca de finançament de la I+D+i, emfatitzant en la millora de les competències dels biobancs nacionals en àmbits com la fabricació d'organoides, la bioimpressió 3D i el desenvolupament de models animals. Aconseguir una major connexió entre ciència bàsica i clínica, entre centres d'investigació i empreses i entre la comunitat científica i la societat és un altre dels objectius.

[Font: ISCIII. 08/11/2021]

[Foto: ISCIII]