Categoria: Gestió de la investigació

Científiques eivissenques donen a conèixer la tasca investigadora de les dones en els centres educatius

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència (11 de febrer), l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), juntament amb la Conselleria d'Educació, i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), va organitzar l'activitat "Científiques a l'aula", xerrades amb investigadores de diferents branques científiques a diversos centres escolars per contribuir al foment de les vocacions científiques entre els nins i les nines, i donar visibilitat a la tasca investigadora de les dones.

Els centres participants a Eivissa van ser el CC Santíssima Trinitat de Sant Antoni de Portmany; i l'IES Balàfia i el CEIP Torres de Balàfia de Sant Llorenç de Balàfia; el CEIP l'Urgell de Sant Josep de sa Talaia; l'IES Sa Blanca Dona d'Eivissa i el Col·legi Mestral. Així mateix, es va impartir una xerrada al CEIP Sant Ferran de ses Roques de Formentera.

Les científiques que van participar a les xerrades van ser Maria Costa, documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera; Carmen Costa, metgessa de família del Centre de Salut de Can Misses; Consuelo Corrionero, metgessa de família del Centre de Salut de Vila; i Eva Tur, divulgadora científica (Eiviciència). A Formentera, va impartir la xerrada Mar Leza, investigadora del Departament de Biologia de la UIB.

Les visites tenen com a objectiu proporcionar als nins i a les nines referents científics femenins, explicar-los el paper de la ciència i la recerca en la societat, demostrar als estudiants com s'utilitza la ciència en el "món real" i transmetre la idea que la ciència és una professió viable i emocionant.

I és que, segons un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin un grau, un màster i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18 %, 8 % i 2 %, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37 %, 18 % i 6 %.

A més, els estudis mostren també que les nines, a partir dels 6 anys, comencen a considerar-se menys intel·ligents que els seus companys homes.

En global, més de 40 científiques de diferents àmbits de coneixement han explicat a les aules de més de 40 centres educatius de les Illes Balears la seva experiència personal, per tal de fer visible la seva tasca, i combatre així estereotips i biaixos culturals que poden donar lloc a actituds negatives envers la ciència, amb l'objectiu de contribuir a lluitar contra la desigualtat de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia.

Aquesta activitat s'emmarca en la Plataforma 11F Balears, a la qual també pertany l'IdISBa, i que s'ha creat amb l'objectiu de valorar el paper de la dona en la ciència i la tecnologia.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.13/02/2018]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades a Infosalut
*23/02/2018 - L'IdISBa va organitzar les xerrades investigadores Científiques a l’aula.