Categoria: Gestió de la investigació

Reunió dels comitès d’ètica assistencial de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 150 professionals van acudir a la reunió conjunta dels comitès d’ètica assistencial de les Illes Balears, que va tenir lloc a l’Hospital Son Llàtzer, amb l’objectiu final de crear un fòrum per debatre temes d’actualitat en matèria de bioètica i augmentar el coneixement, la difusió i la coordinació d’aquest coneixement en tot l’àmbit sanitari.

La creixent participació dels usuaris en les decisions que afecten la seva salut i la major protecció i el respecte a la seva dignitat, als seus drets i a les seves llibertats, juntament amb els profunds canvis socials i culturals de la nostra societat, requereixen una revisió permanent dels postulats ètics que orienten l’activitat sanitària.

Com a resposta a aquesta necessitat, el mes de març es va crear el Comitè d’Ètica Assistencial de les Illes Balears —adscrit a la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia de la Conselleria de Salut—, compost per membres proposats per la Conselleria, la Universitat de les Illes Balears (UIB), els col·legis oficials de medicina, infermeria, psicologia, treball social i advocacia amb experiència en matèria bioètica i humanitats i per representants dels comitès d’ètica assistencial (CEA) dels centres sanitaris.

Els CEA dels centres sanitaris s’encarreguen d’analitzar, assessorar i emetre informes no vinculants sobre les qüestions ètiques plantejades amb relació a la pràctica clínica per mitjà de recomanacions a pacients i usuaris dels centres, a professionals de la salut, al personal directiu dels centres sanitaris i al responsables de les institucions públiques i privades.

En la reunió, organitzada per representants dels CEA de tots els hospitals públics, de l’Hospital Sant Joan de Déu, de l’Hospital de Creu Roja i del Comitè d’Ètica d’Atenció Primària de Mallorca (COMETA) i coordinada pel Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Universitari Són Llàtzer, van estar representats tots els col·lectius implicats en aquest tipus de qüestions tant en els àmbits hospitalari i extrahospitalari. Entre els assistents hi havia facultatius de diferents especialitats hospitalàries i de l’atenció primària, d’infermeria, psicologia, fisioteràpia, advocacia, treball social i personal del Servei de Salut de les Illes Balears amb vinculació amb el Comitè Autonòmic.

Durant la jornada es van tractar temes com la limitació de la teràpia de suport vital, el professionalisme mèdic al segle XXI, el projecte pilot de voluntats anticipades centrat en l’atenció primària, la justícia i l’equitat en noves teràpies experimentals, l’atenció mèdica al final de la vida i el debat sobre la legalització del suïcidi assistit i l’eutanàsia.

Les ponències van anar a càrrec d’especialistes com la Dra. Laura García de Carlos, metgessa del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Comarcal d’Inca; el Dr. Hernán Gioseffi, vocal del CEA de l’Hospital de Manacor; el Dr. Juan Antonio Pérez Artigues, vocal del COMETA; la Dra. Ester Busquets i Alibés, coordinadora de la Càtedra de Bioètica de la Fundació Grífols de la Universitat de Vic; el Dr. Jacinto Bátiz Pedrera, de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital Sant Joan de Déu de Santurce, i la Dra. María Carmen Tomás-Valiente, professora titular de Dret Penal de la UIB.

[Font: Conselleria de Salut. 19/06/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]