Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB organitza la I Jornada de Psicologia Clínica en Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La jornada se celebrarà el 26 de novembre, a la sala d'actes del Parc Bit de Palma de 9 a 18 hores, i també en modalitat en línia. L'expert José Antonio Cano Vindel inaugurarà l'esdeveniment, que analitzarà les necessitats i beneficis d'incorporar professionals de la Psicologia en els centres de salut per a atendre els problemes emocionals de la ciutadania.

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) organitza la I Jornada de Psicologia Clínica en Atenció Primària, amb l'objectiu d'analitzar el treball que exerceixen els i les professionals de la psicologia atenent els problemes emocionals de la ciutadania d'una banda, i de l'altra, abordar la necessitat de posar en marxa una estratègia en Atenció Primària (AP) que contempli la seva incorporació.

L'esdeveniment, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Salut, l'Oficina de Salut Mental de les Illes Balears i el Consell General de Psicologia d'Espanya (COP), tendrà lloc el 26 de novembre a la sala d'actes del Parc Bit, de 9 a 18 hores. També és possible assistir en modalitat en línia a través de la plataforma ZOOM.

Es calcula que aproximadament una de cada tres consultes en AP té com a motiu principal un problema de salut mental. Els més comuns són problemes d'ansietat i depressió d'intensitat lleu-moderada, però que tenen una apreciable repercussió negativa en diferents àrees del funcionament i de la qualitat de vida. En aquests casos, el tractament recomanat per les guies clíniques és el tractament psicològic, que s'ha demostrat més eficaç que el tractament farmacològic. Donada l'absència de psicòlegs clínics en AP, l'única manera d'accedir al tractament psicològic és per mitjà de la derivació a les Unitats de Salut Mental d'atenció especialitzada per la qual cosa només una part molt petita de les persones arriben a rebre'l i, per contra, moltes acaben sent tractades amb psicofàrmacs.

José Antonio Cano Vindel, doctor en Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid i director de l'estudi PsicAp, serà l'encarregat d'inaugurar el programa de continguts, amb la conferència ‘Necessitats i Beneficis de la incorporació de professionals de la Psicologia a l'Atenció Primària’.

El PsicAp és l'assaig clínic controlat més gran de salut mental realitzat a Espanya fins avui, sobre l'eficàcia del tractament psicològic per a persones amb trastorns emocionals en AP, els resultats del qual constaten que afegir un tractament psicològic grupal de set sessions de caràcter transdiagnòstic aconsegueix triplicar el percentatge de persones que predictiblement es recuperen respecte al tractament habitual en AP.

Inscripcions 

A continuació trobareu els enllaços per inscriure-us a la Jornada:

[Font: COPIB. 20/10/2021]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]