Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les infermeres especialistes en Salut Mental reivindiquen el seu paper al sistema sanitari

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el context de la pandèmia, que ha multiplicat els problemes de salut mental de la població, és encara més necessari reforçar amb infermeres de salut mental els equips multidisciplinaris que atenen la població.

Les infermeres especialistes en Salut Mental varen reclamar tenir un major paper en el sistema sanitari públic durant una taula rodona amb el títol: "La infermera en salut mental, imprescindible avui en dia", celebrada el passat 19 d'octubre en el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA)

L'atenció especialitzada que aporten les infermeres de salut mental gira al voltant de la cura i tractament dels símptomes, la presència i acompanyament en el procés de recuperació -que pot ser molt llarg en el temps- i en l'acceptació de la malaltia, les relacions amb els familiars i en general en tots els àmbits de la vida que es veuen afectats per la malaltia.

Les infermeres especialistes en Salut Mental treballen dins d'un equip multidisciplinari i utilitzen la relació terapèutica com a instrument principal per a generar el canvi. Aquesta és una diferència essencial respecte al treball d'altres especialitats infermeres.

Per això, des del Fòrum d’Infermeres de Salut Mental de les Illes Balears reivindiquen la necessitat que es creïn i es dotin places d'infermeres especialistes de Salut Mental en el sistema de salut, per a poder garantir una atenció adequada. A aquest increment s'hi afegiria la reconversió de les places existents en els serveis de salut mental d'infermera general a infermera especialista, per poder obrir el camí als qui compten amb la formació especialitzada en la matèria i oferir unes cures especialitzades adequades a la població.

Més enllà de les unitats de salut mental dels hospitals, les especialistes van reflexionar sobre la seva necessària presència en l'àmbit comunitari amb activitats de promoció de la salut i prevenció de la malaltia. Dur a terme més activitats de prevenció primària seria un gran pas per contribuir a millorar la salut mental i el benestar emocional de la població.

La pandèmia les fa encara més necessàries

La pandèmia ha tingut efectes molt nocius per a la salut mental de la població en general, i en concret de nens i joves. En l'últim any s'han multiplicat el nombre de casos de trastorns alimentaris i d'autolesions entre els adolescents, que es van submergir de ple i amb pocs límits en el món virtual, i van perdre la relació entre iguals i amb la realitat. Les infermeres de salut mental, amb la seva formació especialitzada, estan preparades per donar una atenció específica a les necessitats d'aquests pacients.

Finalment, les infermeres especialistes van lamentar el desconeixement que existeix de la seva figura. Igual que els trastorns, que encara avui sofreixen l'estigma i se silencien socialment. La figura de la infermera de salut mental continua oculta i desconeguda.

Podeu accedir al vídeo de la sessió en aquest enllaç.

[Font: COIBA. 26/10/2021]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera fa una visita d’exposició alimentària a una consulta de salut mental infantil(10) / CC BY-NC-ND 2.0]