Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Segona reunió anual de l’equip suprasectorial d’Atenció i Prevenció de la Conducta Suïcida de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’equip suprasectorial d’Atenció i Prevenció del Suïcidi (APS), format per psiquiatres, psicòlegs clínics, infermers de salut mental, treballadors socials i professionals del 061, va mantenir, el passat dia 16 de desembre, la seva segona reunió anual. La primera va ser el mes d’abril.

L’objectiu de la trobada ha estat fer balanç de les actuacions duites a terme durant l’any i marcar el full de ruta per al 2023.

L’equip d’Atenció i Prevenció del Suïcidi compta amb un treballador social, sis infermers, sis psicòlegs clínics i cinc psiquiatres, un total de divuit professionals situats en tots els hospitals públics de les Illes Balears, als quals se sumen professionals del 061 implicats en la prevenció del suïcidi.

És important la coordinació entre tots els professionals d’APS per resoldre dificultats, actualitzar procediments i contribuir a una atenció més bona a les persones. A causa de la localització dispersa dels professionals de l’equip, aquestes reunions són indispensables per al bon funcionament dels APS.

L’any 2023 es duran a terme dues formacions per a aquests professionals: una sobre l’atenció a la població adulta i una altra a la població infantojuvenil.

També s'ha destacat la importància de la coordinació entre la Conselleria d'Afers Socials i Esports i la Conselleria d’Educació i Formació Professional en la prevenció, la detecció i el primer abordatge d’aquest greu problema.

En la jornada, els professionals han pogut conèixer Francisca Morell, presidenta de l’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), que els ha explicat el treball diari de l’entitat i els ha comentat que l’any que ve podran beneficiar un nombre més gran de persones a través d’una oferta diversificada de serveis.

APS: atenció i prevenció del suïcidi

L’APS és un equip interprofessional especialitzat, que ofereix un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi. El programa té com a objectiu intervenir en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi.

Es tracta d’una atenció ambulatòria altament especialitzada i intensiva, de 3 a 6 mesos, amb intervencions terapèutiques individuals i grupals.

El programa complementa i dona suport a l’activitat assistencial que la persona rep o pot rebre en el conjunt dels dispositius que conformen la xarxa de salut mental. Preveu l’atenció als familiars i a l’entorn proper.

Rep derivacions d’urgències hospitalàries després de la valoració psiquiàtrica. Una vegada rebuda la derivació, un membre de l’equip entra en contacte amb el pacient dins les 24-72 hores següents a l’alta, i programa, amb el seu consentiment, una primera visita de valoració com a màxim al cap de 7-10 dies.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 16/12/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]