Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El PAPPS presenta el document d'actualització del consum de tabac en l'adolescència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El tabac constitueix un important problema de salut pública. Quan el seu consum s'inicia en l'adolescència, en molts casos es perllonga fins a l'edat adulta. Els adolescents fumadors tenen el mateix risc, a llarg termini, que els fumadors adults de desenvolupar càncer, malalties cardiovasculars o malaltia pulmonar obstructiva crònica.

Segons l'estudi ESTUDES, una enquesta sobre l'ús de drogues, que es du a terme cada dos anys a estudiants d'entre 14 i 18 anys a Espanya, l'any 2018 el 41,3% dels adolescents havia fumat alguna vegada en la vida, el 35% ho havia fet en els darrers 12 mesos i el 26,7 en els darrers 30 dies. El 9,8% havia fumat cada dia durant el darrer mes. Més del 90% dels que s'inicien en aquest hàbit abans dels 18 anys, probablement fumaran quan siguin adults. 

Síntesi de l'evidència

Existeixen proves de bona qualitat i grau d'evidència entre moderat i elevat sobre l'eficàcia de les intervencions individuals de caràcter conductual per a la finalització del consum de tabac, tant en adults com en embarassades. En canvi, no existeixen proves de bona qualitat a favor ni en contra per a recomanar la intervenció individual pel que fa al consum de tabac en adolescents.

Donades les importants implicacions que té per a la salut, el desenvolupament de dependència del tabac i la dificultat més gran d'abandonament del consum de tabac quan s'inicia en edats primerenques, sembla major el benefici que el risc de dur a terme consell o intervenció breu, tenint presents tant les preferències i valors dels adolescents i les seves famílies, com els recursos disponibles.

Les entrevistes motivacionals s'han mostrat moderadament eficaces. No existeixen proves de bona qualitat que correlacionen la realització de cribratge amb la disminució del consum de tabac o de la seva intensitat. No obstant això, s'admet la intervenció basada en el model transteòric del canvi o mètode de les 5 A, com el més raonable i comú.

Per a més informació, consulta aquí el document del PAPPS d'actualització del consum de tabac en l'adolescència: Resumen PAPPS Infancia y Adolescencia 2022.

[Font: PAPPS. 06/03/2023]

[Foto: 4924546 / Hombre, humo, cerveza / Pixabay License]