Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Agència de Salut Pública adquirirà dosis de la vacuna contra el Virus del Papil·loma Humà per 1,8 M €

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La manera més eficaç de prevenir la infecció per VPH és la vacunacióJa s’ha iniciat la vacunació d’adolescents de sexe masculí de 12 anys.

L’Agència de Salut Pública de les Illes Balears adquirirà dosis de la vacuna nonavalent contra el virus del papil·loma humà per al 2023 i 2024 per un valor d’1.778.400 euros, després que el Consell de Govern n’hagi donat l’autorització. Concretament, s’hi invertiran 655.200 euros el 2023 i 1.123.200 euros el 2024.

La vacuna estava destinada a adolescents de sexe femení de 12 anys i a determinats grups de risc específic, però la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar, el 20 d’octubre de 2022, la inclusió dins el calendari de vacunació contra el VPH dels adolescents de sexe masculí de 12 anys.

La Conselleria de Salut i Consum ha començat ja a vacunar contra el virus del papil·loma humà els adolescents de sexe masculí de 12 anys, és a dir, tots els nascuts l’any 2011. Es calcula que més de 6.800 al·lots es beneficiaran d’aquesta prestació.

Així mateix, està previst continuar amb la vacunació i la recaptació d’adolescents i joves de sexe femení fins a l’edat de 26 anys.

El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus que afecta principalment la pell i les mucoses. Fins ara, s’han identificat més de 150 tipus diferents d’aquest virus i dotze són considerats cancerígens.

Segons el tipus de virus, poden produir berrugues cutànies, berrugues genitals i alguns tipus de càncer, principalment càncer de coll d’úter, també anomenat de cèrvix i, en proporcions molt més petites, càncer de vagina, d’anus, de penis, de boca o de laringe. La majoria de les infeccions passen sense símptomes i desapareixen espontàniament dins un període variable de fins a dos anys. Les que persisteixen per sobre de dos anys, s’associen amb més freqüència a lesions precanceroses.

La manera més eficaç de prevenir la infecció per VPH és la vacunació. El preservatiu evita moltes infeccions per VPH, encara que no és totalment eficaç perquè la infecció per VPH s’estén a tota la zona genital i el preservatiu només en protegeix una part. Malgrat això, sempre s’ha d’utilitzar preservatiu, ja que també evita embarassos i altres infeccions de transmissió sexual.

Les dones són les principals afectades per càncers causats per VPH i, en particular, el de coll d’úter, sobretot en dones joves.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/03/2023]

[Foto: Justícia. Generalitat Catalunya / Vacunació / CC BY-ND 2.0]