Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’Hospital de Manacor instal·la una taula informativa amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 16 d’octubre va tenir lloc a l’Hospital de Manacor l’acte de presentació de l’edició de 2014 del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que se celebra el 19 d’octubre. El conseller de Salut, Martí Sansaloni, i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Miquel Tomàs —rebuts per Catalina Vadell, directora gerent de l’Hospital de Manacor— van participar en la taula informativa instal·lada en el vestíbul del centre hospitalari amb l’objectiu d’informar i conscienciar la població sobre la importància de la prevenció i sobre els tractaments. També hi va ser present tot l’equip del Servei d’Oncologia, que dirigeix el Dr. Hernán Gioseffi, ja que treballa diàriament amb els pacients oncològics a l’Hospital de Dia i està molt implicat tant en els tractaments com en la sensibilització de la població. Així mateix, en la taula també va participar el cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, el Dr. Andrés Calvo.

Pel que fa a l’activitat d’enguany, el conseller va informar del diagnòstic de 70 nous casos de càncer de mama a la comarca de Llevant, que són tractats en aquest Hospital, i va apuntar que el càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en la població femenina. De fet, cada any es diagnostiquen a Espanya uns setze mil casos, cosa que suposa una incidència de 67 per cada 100.000, i s’estima que el risc de patir càncer de mama al llarg de la vida afecta una de cada vuit dones, aproximadament. A més, es calcula que a Espanya viuen aproximadament unes setanta mil dones a qui s’ha diagnosticat aquest tipus de càncer en els darrers cinc anys.

La directora gerent de l’Hospital va destacar la tasca de l’Associació d’Ajuda als Malalts de Càncer i les Seves Famílies de la Comarca de Llevant (APROP), que treballa dia rere dia per ajudar els pacients i els seus familiars. El seu president, Perfecto Acosta, compta amb un gran equip que treballa conjuntament amb els professionals de l’Hospital de Dia amb la finalitat d’augmentar la qualitat assistencial i l’activitat humanitària envers aquests pacients.

A l’Hospital de Dia treballa també la psicooncòloga Catalina Garau, que ha atès més de nou-centes visites de pacients oncològics i dels seus familiars amb l’objectiu de prestar-los una atenció integral —tant individual com familiar i social— que tengui en compte els aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. En aquest sentit, cal destacar que els pacients i els seus familiars són la unitat que s’ha de tractar, per la qual cosa són necessaris el suport emocional i una bona comunicació de l’equip terapèutic. També suposa que els seus nou voluntaris assistencials, coordinats per la psicooncòloga, duguin a terme una tasca molt important al centre hospitalari, on enguany han fet més de dues-centes cinquanta visites d’acompanyament dels pacients ingressats i ajudant els seus familiars. Tots els voluntaris han rebut formació durant un curs a fi d’estar molt ben preparats per poder oferir acompanyament als pacients oncològics.

Abans de la taula informativa es va dur a terme una sessió general dedicada al càncer de mama. El cap del Servei d’Oncologia va parlar de la perspectiva històrica i la supervivència del càncer de mama. Seguidament, la intervenció de la psicooncòloga d’APROP, Catalina Garau, va versar sobre la supervivència de les pacients de càncer de mama i les conseqüències psicosocials.

El càncer de mama no es pot prevenir; malgrat tot, hi ha estudis recents que sembla que demostren que el risc de patir-ne es pot reduir fent exercici físic de manera regular (almenys quatre hores a la setmana) i evitant el sobrepès i l’obesitat després de la menopausa i el consum regular d’alcohol. D’aquí la importància de la prevenció per mitjà del Programa de detecció precoç del càncer de mama.

Aquest Programa està adreçat a totes les dones residents a les Illes Balears que tenen entre 50 i 69 anys. No importa quina assegurança mèdica tenguin ni on hagin nascut: l’únic criteri de selecció per fer-los un cribratge és l’edat, depenent de la incidència del càncer de mama i la sensibilitat del test diagnòstic.

Els objectius primordials del Programa són disminuir la mortalitat causada pel càncer de mama; augmentar el diagnòstic de lesions en els estadis precoços; aplicar un tractament adequat a les lesions detectades, de tal manera que es garanteixi l’increment de la supervivència; millorar la qualitat de vida de les dones afectades, i impulsar el desenvolupament de la recerca epidemiològica.

[Font: Hospital de Manacor. 17/10/2014]