Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Conselleria de Salut presenta la campanya de vacunació contra la grip 2014-2015 que es perllongarà fins al 5 de desembre

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, acompanyat del director general de Salut Pública i Consum, Rafael Santiso, i la responsable dels programes de vacunació, Antònia Galmés, ha presentat la campanya de vacunació 2014-2015. Enguany la campanya començarà el 28 d’octubre i es perllongarà fins al 5 de desembre.

La Conselleria de Salut distribuirà 137.800 dosis de vacunes contra la grip estacional 2014-2015 a les Illes Balears. Aquesta campanya —que es durà a terme principalment en els centres de salut d’Atenció Primària— es desenvoluparà sota el lema “Vacuna’t, tu guanyes”. La Conselleria vol transmetre que la vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus amb la grip.

Col·lectius de risc

La Direcció General de Salut Pública i Consum distribuirà enguany 137.800 dosis de vacuna estacional, 133.000 de les quals seran per a les persones majors de 65 anys i les menors d’aquesta edat amb factors de risc, i 4.800 dosis de vacuna per a les persones majors de 65 anys que viuen en residències per a la gent gran de tot el territori de la comunitat autònoma.

L’objectiu és cobrir tots els col·lectius de risc per tal de reduir els possibles casos al llarg dels mesos d’hivern. Així, durant aquesta campanya es vacunaran de manera gratuïta totes les persones que s’inclouen dins aquests grups, a les quals es recomana especialment la vacunació, ja que poden patir complicacions greus.

Els col·lectius de risc establerts són els següents:

 • Les persones majors de 65 anys (163.046 persones a les Illes Balears, 130.813 de les quals són a Mallorca; 16.260, a Eivissa; 1.415, a Formentera; i 14.558, a Menorca)
 • Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
 • Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari)
 • Els pacients amb obesitat mòrbida.
 • Els malalts afectats per algun tipus de deterioració cognitiva (síndrome de Down, demències, etc.)
 • Les persones amb un implant coclear o en espera de rebre’l (dispositiu  auditiu)
 • Les dones embarassades. Enguany es continua recomanant la vacunació a les embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació de les mares protegeix també els nounats. La Conselleria de Salut vol sensibilitzar aquest grup de població mitjançant els cartells en els quals apareix la fotografia d’una dona embarassada, juntament amb una persona gran, un malalt crònic, un professional de serveis essencials i un professional sanitari.
 • Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida de la comunitat o hi treballen (policia, bombers, protecció civil)

Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes entre diverses institucions: centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades, llars d’ancians i mútues de treballadors.

Les persones interessades a vacunar-se poden dirigir-se al seu centre de salut o cridar al telèfon de cita prèvia del Servei de Salut: 902 079 079.

Objectiu: augmentar la cobertura de la vacunació

La Conselleria de Salut i el Servei de Salut s’han fixat per aquesta campanya la finalitat d’augmentar la cobertura de la vacunació entre la població i, per això, es posen en marxa mesures adreçades a: 

 • Informar i conscienciar la població, amb la distribució de 1.500 pòsters en els centres de salut, amb anuncis a la ràdio, a la premsa escrita, etc.
 • Personalitzar el missatge centrat en la població de risc, mitjançant uns 100.000 SMS dirigits a aquest col·lectiu.
 • Enviar una llista de persones de risc a tots els metges i infermers d’Atenció Primària.
 • Informar els professionals quant a la vacunació antigripal.
 • Millorar el sistema de registre del procediment de vacunació.
 • Millorar la difusió dels resultats del programa entre els professionals sanitaris perquè tenguin informació actualitzada sobre el desenvolupament de la campanya.

L’any 2013 la incidència de la grip va ser de 14.608 casos, segons les dades recollides per la xarxa sentinella, la qual cosa ha suposat una taxa de 1.314 casos per cent mil habitants.

Xarxa sentinella en els centres de salut

La xarxa sentinella de la grip està integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i 7 pediatres). Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca —13 a Palma i 15 a la part forana—, 3 de Menorca i 3 d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Consum els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les i poder caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.

Davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut

Els pacients amb simptomatologia de la grip poden acudir als centres de salut i fora d’horari als punts d’atenció continuada (PAC). Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals, amb la qual cosa es redueixen els temps d’espera i els col·lapses a les urgències.

Consells per alleugerir els símptomes de la grip

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc. 

En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge. 

[Font: Conselleria de Salut. 23/10/2014]